
Paczuszki z łososiem i kuskus z suszonymi pomidorami
460 kcal /
1924 kJKalorie
1924 kJKalorie
32 gBiałko
41 gWęglowodany
18 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1 łyżka rozmarynu, świeżego tylko liście
- 1 łyżka tymianku, świeżego tylko liście
- 1 łyżka natki pietruszki, świeżej tylko liście
- 2 ząbki czosnku
- 70 g cebuli dymki pokrojonej na kawałki
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny ekologicznej
- 10 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego
- 90 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych
- 1 łyżeczka soli
- ½
- łyżeczki pieprzu białego, mielonego
- 4 filety z łososia, świeże, bez skóry i ości (ok. 150g każdy)
- 500 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 10 g oliwy z oliwek
- 220 g kaszy kuskus
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć rozmaryn, tymianek i pietruszkę, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać czosnek, cebulę, skórkę z cytryny, sok z cytryny, suszone pomidory, sól i pieprz, rozdrobnić5 s/obr. 5. Powstałą pastę pomidorową przełożyć do miski, odstawić.
- Papier do pieczenia pociąć na 4 arkusze (25 x 25 cm). Na każdym arkuszu ułożyć po 1 kawałku łososia, nałożyć na niego po 1 łyżce pasty pomidorowej, pozostałą pastę odstawić.
- Arkusze papieru szczelnie zawinąć, formując paczuszki. Paczuszki ułożyć na wkładzie Varomy, zawinięciem do dołu. Włożyć wkład do przystawki Varoma, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać koncentrat bulionu warzywnego i oliwę. Nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze16 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Płyn z gotowania pozostawić w naczyniu miksującym.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z pozostałą pastą pomidorową, odważyć do niej kuskus, zalać wodą znajdującą się w naczyniu miksującym, wymieszać widelcem, przykryć i odstawić na 5-7 min. Paczuszki z łososiem podawać z kuskusem bezpośrednio po przygotowaniu.