Pączki wegańskie z batatem
202.1 kcal /
846.3 kJKalorie
846.3 kJKalorie
3 gBiałko
29.3 gWęglowodany
8.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 500 g wody
- 200 g batatów pokrojonych na 3 cm kawałki
- 200 g napoju ryżowego
- 50 g oleju kokosowego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 30 g drożdży świeżych pokruszonych
- 480 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 1 łyżka spirytusu rektyfikowanego 96%
- 2 łyżki wódki
- 1 szczypta soli
- olej rzepakowy dogłębokiego smażenia i do natłuszczenia
- 300 g dżemu dowolnego np. marmolady wieloowocowej
- cukier puder do oprószenia
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej bataty, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć ugotowane na parze bataty, dodać napój ryżowy, zmiksować15 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać olej kokosowy, cukier waniliowy i drożdże, podgrzewać3 min/37°C/obr. 1.
- Dodać mąkę, spirytus i sól, wyrobić Ciasto /3 min. Ciasto przełożyć do natłuszczonej olejem miski, przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować na grubość 2-2,5 cm. Za pomocą szklanki wykrawać porcje ciasta i kłaść na oprószony mąką blat, zachowując ok. 5 cm odstępy. Resztę ciasta zagnieść, ponownie rozwałkować na grubość 2-2,5 cm i wykroić pozostałe pączki. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min.
- W głębokiej patelni rozgrzać olej. Wyrośnięte pączki ostrożnie kłaść na gorący olej i smażyć z obu stron na złotobrązowy kolor (3-4 min). Usmażone pączki wyjmować łyżką cedzakową i kłaść na papierowe ręczniki.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej dżem. Dżem przełożyć do szprycy lub worka cukierniczego z długą końcówką do nadziewania, następnie nadziać usmażone pączki. Pączki wegańskie z batatem podawać oprószone cukrem pudrem jako deser.