Pączki pieczone

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
332 kcal /
1392 kJ
Kalorie
6 gBiałko
61 gWęglowodany
8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Pączki pieczone: 160
  • g mleka
  • 70 g masła pokrojonego na kawałki
  • 30 g drożdży świeżych pokruszonych
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 400 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 4 żółtka
  • 300 g marmolady
  • 300 g powideł śliwkowychgęstych
  • Lukier: 200
  • g cukru pudru
  • 40 g wody
  • kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji
  • (opcjonalnie)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać masło, drożdże, cukier i cukier waniliowy, podgrzewać3 min/37°C/obr. 1.
  2. Dodać mąkę i żółtka, wyrobić Ciasto /2 min. Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym do wyrośnięcia na ok. 45 min lub do momentu, aż podwoi swoją objętość. W tym czasie 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej marmoladę, odstawić.
  3. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na 12 części. Każdą z 6 części uformować w kulę, następnie delikatnie spłaszczyć ją w dłoniach na okrągły placek (Ø 10 cm). Na środek nałożyć 1 łyżeczkę marmolady. Brzegi ciasta zawinąć do góry i dokładnie skleić, formując okrągłą bułeczkę. Kłaść na jedną z przygotowanych wcześniej blach złączeniem do dołu, przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200°C i w ten sam sposób przygotować pozostałe 6 bułeczek i ułożyć je na drugiej blasze. Piec 17-20 min (200°C), jedna blacha po drugiej. Upieczone pączki przełożyć na kratkę, odstawić do ostudzenia na ok. 20 min. W tym czasie przygotować lukier. Umyć naczynie miksujące.
  4. Do naczynia miksującego wsypać cukier puder, dodać wodę, podgrzewać2 min/50°C/obr. 2. Pączki posmarować lukrem za pomocą pędzelka i udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową. Pączki pieczone podawać jako deser.
Przewijanie do góry