Ozory w sosie chrzanowym na zimno
303.5 kcal /
1270.7 kJKalorie
1270.7 kJKalorie
15 gBiałko
3.9 gWęglowodany
25.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ozory: 1
- czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 1 łyżeczka soli
- 2 liście laurowe, suszone
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 450 – 480 g ozorów wieprzowych (3 szt.), namoczonych i oczyszczonych (patrz wskazówka)
- 1700 g wody plus dodatkowa ilość do zalania ozorów
- Sos chrzanowy: 120
- g majonezu
- 120 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- 120 g jogurtu typugreckiego
- 30 – 35 g chrzanu, tartego
- ½
- łyżeczki soli
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć koncentrat bulionu warzywnego, dodać sól, liście laurowe i ziele angielskie. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ozory wieprzowe.
- Dodać 1600 g wody, gotować60 min/95°C/obr. 1.
- Dodać pozostałe 100 g wody, gotować ponownie60 min/95°C/obr. 1.
- Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, ugotowane ozory przełożyć do innego naczynia, zalać zimną wodą i odstawić do ostudzenia na ok. 10 min. Opróżnić naczynie miksujące.
- Za pomocą ostrego noża obrać ozory ze skóry, a następnie pokroić w 5-7 mm plastry, ułożyć na półmisku i odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć majonez, śmietanę i chrzan, dodać sól, wymieszać10 s/obr. 3. Powstałym sosem chrzanowym polać ozory. Półmisek z ozorami odstawić do lodówki na ok. 20 min. Ozory w sosie chrzanowym podawać jako przystawkę.