Ozory w sosie chrzanowym na zimno

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
303.5 kcal /
1270.7 kJ
Kalorie
15 gBiałko
3.9 gWęglowodany
25.9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Ozory: 1
  • czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 450 – 480 g ozorów wieprzowych (3 szt.), namoczonych i oczyszczonych (patrz wskazówka)
  • 1700 g wody plus dodatkowa ilość do zalania ozorów
  • Sos chrzanowy: 120
  • g majonezu
  • 120 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • 120 g jogurtu typugreckiego
  • 30 – 35 g chrzanu, tartego
  • ½
  • łyżeczki soli

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć koncentrat bulionu warzywnego, dodać sól, liście laurowe i ziele angielskie. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ozory wieprzowe.
  2. Dodać 1600 g wody, gotować60 min/95°C/obr. 1.
  3. Dodać pozostałe 100 g wody, gotować ponownie60 min/95°C/obr. 1.
  4. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, ugotowane ozory przełożyć do innego naczynia, zalać zimną wodą i odstawić do ostudzenia na ok. 10 min. Opróżnić naczynie miksujące.
  5. Za pomocą ostrego noża obrać ozory ze skóry, a następnie pokroić w 5-7 mm plastry, ułożyć na półmisku i odstawić.
  6. Do naczynia miksującego włożyć majonez, śmietanę i chrzan, dodać sól, wymieszać10 s/obr. 3. Powstałym sosem chrzanowym polać ozory. Półmisek z ozorami odstawić do lodówki na ok. 20 min. Ozory w sosie chrzanowym podawać jako przystawkę.
Przewijanie do góry