Ozdoby z piernika

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
66.9 kcal /
280 kJ
Kalorie
0.9 gBiałko
12.8 gWęglowodany
1.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Ozdoby z piernika: 180
  • g cukru (patrz wskazówka)
  • 80 g margaryny pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
  • 330 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka korzennej przyprawy do piernika (patrz wskazówka)
  • 2 łyżeczki kakao naturalnego, niesłodzonego
  • Lukier: 200
  • g cukru
  • 1 białko (patrz wskazówka)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić10 s/obr. 10. Cukier puder zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać margarynę, podgrzewać10 min/70°C/obr. 1. Wyjąć naczynie miksujące z obudowy, odstawić na 15 min do ostygnięcia. Ponownie umieścić naczynie miksujące w obudowie.
  3. Dodać mąkę, jajko, przyprawę do piernika i kakao, wymieszać10 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wyrobić Ciasto /3 min. Ciasto przełożyć na blat, uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 30 min.
  4. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  5. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 4 równe części. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować pierwszą część ciasta na grubość ok. 2 mm. Foremkami wykrawać ozdoby. Za pomocą słomki w każdej ozdobie zrobić dziurkę (ok. 1 cm od góry), układać na wcześniej przygotowanych blachach, zachowując 2 cm odstępy. Piec 8-9 min (180°C). Czynności powtórzyć z pozostałym ciastem. Ozdoby pozostawić do całkowitego ostudzenia. W tym czasie przygotować lukier. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  6. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić20 s/obr. 10. Cukier puder zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  7. Założyć motylek.Dodać białko i sok z cytryny, ubijać2 min/obr. 3.Zdjąć motylek.Lukrem udekorować ozdoby według uznania, np. obrysowując krawędzie. Odstawić do zastygnięcia lukru na min. 2 godz. Ozdoby z piernika wieszać na choince jako dekorację świąteczną.
Przewijanie do góry