Owsianka na złotym mleku

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
583.5 kcal /
2443 kJ
Kalorie
9.5 gBiałko
80.5 gWęglowodany
27 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 30 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
  • 30 g orzechów pekan
  • 5 – 10 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry (patrz wskazówka)
  • 400 g napoju migdałowego, niesłodzonego
  • 80 g płatków owsianych
  • 1 czubata łyżeczka kurkumy, mielonej
  • ¾
  • łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 1 – 2 szczyptygałki muszkatołowej, mielonej
  • 1 – 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • 1 – 2 banany przekrojone wzdłuż na pół

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić3 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć imbir, rozdrobnić3 s/obr. 8. Imbir zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie3 s/obr. 8. Imbir zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać napój migdałowy, płatki owsiane, kurkumę, cynamon, gałkę muszkatołową, pieprz, 1 łyżkę oleju kokosowego i 2 łyżki syropu klonowego, podgrzewać8 min/90°C/obr. 2W tym czasie rozgrzać na patelni pozostałą 1 łyżkę oleju kokosowego, następnie dodać banany i pozostałe 2 łyżki syropu klonowego. Karmelizować do momentu, aż banany będą złotobrązowe. Owsiankę przełożyć do 2 miseczek. Udekorować karmelizowanymi bananami i rozdrobnionymi orzechami, podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry