Pieczona owsianka z borówkami i orzechami

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
436.7 kcal /
1827 kJ
Kalorie
14.8 gBiałko
61.1 gWęglowodany
16.7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • masło miękkie, do natłuszczenia
  • 180 g borówek amerykańskich
  • 50 g orzechów pekan plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 50 g orzechów włoskich, łuskanych plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 200 g płatków owsianych błyskawicznych górskich
  • 200 g mleka
  • 250 g musu jabłkowego
  • 2 jajka
  • 50 g syropu klonowego
  • 50 g miodu, płynnego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • ½ – ¾
  • łyżeczki cynamonu, mielonego
  • ½
  • łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼
  • łyżeczki soli

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Naczynie żaroodporne (28 x 18 cm) natłuścić masłem, odstawić. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej borówki, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić2 s/obr. 5.
  3. Dodać płatki owsiane, mleko, mus jabłkowy, jajka, syrop klonowy, cukier waniliowy, cynamon, proszek do pieczenia i sól, wymieszać10 s//obr. 3.5. ½ mieszanki płatków owsianych przelać do przygotowanego naczynia żaroodpornego, posypać ⅔ odważonych borówek, nałożyć pozostałą mieszankę płatków owsianych. Wierzch posypać pozostałymi odważonymi borówkami i udekorować orzechami. Odstawić do napęcznienia na 10-15 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
  4. Piec 30-35 minut (180°C). Pieczoną owsiankę z borówkami i orzechami podawać bezpośrednio po przygotowaniu (patrz wskazówka) lub ostudzić i zapakować w formie lunchboxu.
Przewijanie do góry