Pełnoziarniste placki bananowe z migdałami

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
462.4 kcal /
1942.2 kJ
Kalorie
18.3 gBiałko
48.1 gWęglowodany
20.7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 60 g migdałów, ze skórką (patrz wskazówka)
  • 100 g banana pokrojonego na kawałki
  • 150 g mąki orkiszowej razowej
  • 150 g mąki pszennej razowej
  • ½
  • łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 1 ½
  • łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 150 g kefiru (patrz wskazówka)
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego nierafinowanego, płynnego (patrz wskazówka), plus dodatkowa ilość do smażenia
  • ser ricotta do podania
  • owoce jagodowe, świeże do podania
  • syrop klonowy do podania

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć migdały, zmielić10 s/obr. 9.
  2. Dodać banan, mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, jajka, kefir i olej kokosowy, wymieszać10 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać ponownie10 s/obr. 5.
  3. Na kuchence rozgrzać niewielką ilość oleju kokosowego (ok. 1 łyżeczkę) na nieprzywierającej patelni. Chochelką wlewać porcje ciasta, formując placki (Ø ok. 8 cm). Smażyć na średniej mocy palnika 1-2 min lub do momentu, aż na powierzchni utworzą się pękające pęcherzyki powietrza, następnie placki przewrócić i smażyć ok. 1 min. Czynności powtórzyć z pozostałym ciastem. Pełnoziarniste placki bananowe z migdałami podawać z wybranymi dodatkami, np. ricottą, owocami jagodowymi i syropem klonowym.
Przewijanie do góry