
Pizza marinara
534.3 kcal /
2235.5 kJKalorie
2235.5 kJKalorie
13.3 gBiałko
83.1 gWęglowodany
16.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasto: 220
- g wody letniej
- 30 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 400 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 20 g drożdży świeżych pokruszonych
- 2 łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka)
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu słodowego w proszku
- 1 łyżeczka soli
- Sos marinara: 3
- ząbki czosnku
- 30 g oliwy z oliwek
- 300 g pomidorów, dojrzałych mięsistych, pokrojonych na kawałki
- 300 g krojonych pomidorów, z puszki
- 1 ½
- łyżeczki soli
- mąka pszenna do oprószenia
- 8 – 10 liści bazylii, świeżych
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę i oliwę, dodać mąkę, drożdże, cukier i sól, wyrobić Ciasto /2 min 30 s. W tym czasie miskę natłuścić oliwą za pomocą pędzelka. Ciasto przełożyć do przygotowanej miski, przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. lub do czasu, aż podwoi swoją objętość. Pod koniec czasu wyrastania rozgrzać piekarnik do temp. 230°C. Okrągłą blachę do pizzy (Ø 30 cm) oprószyć mąką, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8.
- Dodać 25 g oliwy, wymieszać3 s/obr. 5. Oliwę czosnkową przelać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć pomidory, dodać pozostałe 5 g oliwy i 1 łyżeczkę soli, rozdrobnić5 s/obr. 5.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na 2 części (patrz wariant). 1 część rozwałkować na kształt koła (Ø 30 cm) i przełożyć na przygotowaną blachę. Ciasto posmarować ½ sosu pomidorowego, skropić ½ oliwy czosnkowej, posypać ½ liści bazylii, oprószyć ½ oregano i ¼ łyżeczki soli. Piec ok. 15 min (230°C). W ten sam sposób przygotować drugą pizzę. Pizzę marinara podawać bezpośrednio po przygotowaniu.