Pizza marinara

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
534.3 kcal /
2235.5 kJ
Kalorie
13.3 gBiałko
83.1 gWęglowodany
16.4 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Ciasto: 220
  • g wody letniej
  • 30 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 400 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 20 g drożdży świeżych pokruszonych
  • 2 łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu słodowego w proszku
  • 1 łyżeczka soli
  • Sos marinara: 3
  • ząbki czosnku
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 300 g pomidorów, dojrzałych mięsistych, pokrojonych na kawałki
  • 300 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 1 ½
  • łyżeczki soli
  • mąka pszenna do oprószenia
  • 8 – 10 liści bazylii, świeżych
  • 1 łyżeczka oregano, suszonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę i oliwę, dodać mąkę, drożdże, cukier i sól, wyrobić Ciasto /2 min 30 s. W tym czasie miskę natłuścić oliwą za pomocą pędzelka. Ciasto przełożyć do przygotowanej miski, przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. lub do czasu, aż podwoi swoją objętość. Pod koniec czasu wyrastania rozgrzać piekarnik do temp. 230°C. Okrągłą blachę do pizzy (Ø 30 cm) oprószyć mąką, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8.
  3. Dodać 25 g oliwy, wymieszać3 s/obr. 5. Oliwę czosnkową przelać do innego naczynia, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć pomidory, dodać pozostałe 5 g oliwy i 1 łyżeczkę soli, rozdrobnić5 s/obr. 5.
  5. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na 2 części (patrz wariant). 1 część rozwałkować na kształt koła (Ø 30 cm) i przełożyć na przygotowaną blachę. Ciasto posmarować ½ sosu pomidorowego, skropić ½ oliwy czosnkowej, posypać ½ liści bazylii, oprószyć ½ oregano i ¼ łyżeczki soli. Piec ok. 15 min (230°C). W ten sam sposób przygotować drugą pizzę. Pizzę marinara podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry