Placki z serka wiejskiego
107.5 kcal /
450.1 kJKalorie
450.1 kJKalorie
5.6 gBiałko
10.2 gWęglowodany
4.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 4 jajka
- 30 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 400 g serka wiejskiego
- 150 g mąki pszennej
- ½
- łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- masło klarowane do smażenia
- olej do smażenia
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać cukier i cukier waniliowy, wymieszać10 s/obr. 4.
- Dodać serek wiejski, mąkę, sodę i proszek do pieczenia, wymieszać10 s//obr. 3.
- Na nieprzywierającej patelni rozgrzać niewielką ilość masła na średniej mocy palnika. Łyżką nakładać porcje ciasta, tworząc niewielkie placki (Ø 6 cm). Smażyć ok. 2 min z każdej strony. Placki z serka wiejskiego podawać bezpośrednio po przygotowaniu udekorowane owocami lub zapakować w formie lunchboxu.