Pikle
116.9 kcal /
489 kJKalorie
489 kJKalorie
3.5 gBiałko
25.3 gWęglowodany
0.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1150 g wody
- 350 g różyczek brokułu
- 150 g czerwonej papryki pokrojonej w 2 cm paski
- 120 g papryki pomarańczowej pokrojonej w 2 cm paski
- 400 g cukinii przekrojonej wzdłuż, pokrojonej w 1 cm plastry
- 150 g marchewki pokrojonej w 1 cm plastry
- 5 – 6 ząbków czosnku przekrojonych na pół
- 1 ½ – 2
- cebule pokrojone w 1 cm piórka (ok. 170g)
- 280 g octu 10%
- 100 g miodu wielokwiatowego
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka białejgorczycy w ziarnach
- 1 łyżeczka soli
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe, suszone
- 3 łyżeczki musztardy sarepskiej
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać 500 g wody, nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej różyczki brokułu, paprykę czerwoną i pomarańczową. Włożyć wkład Varomy i ułożyć na nim cukinię i marchewkę, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 2. W tym czasie przygotować słoiki. Do każdego słoika włożyć po dwie połówki czosnku i w równej ilości układać cebulę, odstawić.
- Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Opróżnić i opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać 650 g wody, ocet, dodać miód, pieprz, gorczycę, sól, ziele angielskie, liście laurowe i musztardę, gotować5 min 30 s/100°C/obr. 1. W tym czasie do słoików w równych ilościach wkładać wcześniej ugotowane warzywa.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 120°C.
- Zawartość naczynia miksującego przelać słoików. Słoiki natychmiast zakręcić. Wstawić do piekarnika i pasteryzować 25 min (120°C). Słoiki należy przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu. Pikle podawać jako dodatek.