Pikle

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
116.9 kcal /
489 kJ
Kalorie
3.5 gBiałko
25.3 gWęglowodany
0.9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 1150 g wody
  • 350 g różyczek brokułu
  • 150 g czerwonej papryki pokrojonej w 2 cm paski
  • 120 g papryki pomarańczowej pokrojonej w 2 cm paski
  • 400 g cukinii przekrojonej wzdłuż, pokrojonej w 1 cm plastry
  • 150 g marchewki pokrojonej w 1 cm plastry
  • 5 – 6 ząbków czosnku przekrojonych na pół
  • 1 ½ – 2
  • cebule pokrojone w 1 cm piórka (ok. 170g)
  • 280 g octu 10%
  • 100 g miodu wielokwiatowego
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka białejgorczycy w ziarnach
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 3 łyżeczki musztardy sarepskiej

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać 500 g wody, nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej różyczki brokułu, paprykę czerwoną i pomarańczową. Włożyć wkład Varomy i ułożyć na nim cukinię i marchewkę, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 2. W tym czasie przygotować słoiki. Do każdego słoika włożyć po dwie połówki czosnku i w równej ilości układać cebulę, odstawić.
  2. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Opróżnić i opłukać naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego wlać 650 g wody, ocet, dodać miód, pieprz, gorczycę, sól, ziele angielskie, liście laurowe i musztardę, gotować5 min 30 s/100°C/obr. 1. W tym czasie do słoików w równych ilościach wkładać wcześniej ugotowane warzywa.
  4. Rozgrzać piekarnik do temp. 120°C.
  5. Zawartość naczynia miksującego przelać słoików. Słoiki natychmiast zakręcić. Wstawić do piekarnika i pasteryzować 25 min (120°C). Słoiki należy przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu. Pikle podawać jako dodatek.
Przewijanie do góry