Pełnoziarniste gofry z malinami

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
365.1 kcal /
1527.7 kJ
Kalorie
19.6 gBiałko
52.3 gWęglowodany
8.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 100 g malin, świeżych
  • 1 jajko
  • 40 g twarogu, chudego
  • 45 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 80 g mleka
  • 20 g erytrytolu (patrz wskazówka)
  • 20 g ksylitolu (patrz wskazówka)
  • ½
  • łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do natłuszczenia

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej maliny, odstawić.
  2. Rozbić jajko, oddzielić żółtko od białka, odstawić.
  3. Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białko, ubijać1 min 30 s/obr. 3.5.Zdjąć motylek.Pianę z białka przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć żółtko i twaróg, dodać mąkę, mleko, erytrytol i proszek do pieczenia, wymieszać10 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać kolejne10 s/obr. 4. Ciasto przełożyć do naczynia, w którym znajduje się piana i delikatnie wymieszać kopystką.
  5. Rozgrzać gofrownicę (patrz wskazówka), posmarować olejem powierzchnię grzejną za pomocą pędzelka i nakładać po 2-3 łyżki ciasta na porcję. Piec ok. 3 min, aż do uzyskania złotobrązowego koloru. Upieczone gofry podważyć ostrożnie nożem, wyjąć i odstawić na kratkę do studzenia. Proteinowe gofry podawać z odważonymi malinami bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry