
Owsianka migdałowa z żurawiną
539 kcal /
2262 kJKalorie
2262 kJKalorie
14 gBiałko
63 gWęglowodany
24 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 60 g migdałów, ze skórką
- 60 g żurawiny, suszonej
- 600 – 650 g mleka
- 600 – 650 g napoju migdałowego
- 100 g płatków owsianych
- 1 łyżeczka otrębów pszennych
- 1 łyżeczka łusek babki płesznik (psyllium)
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć migdały i żurawinę, rozdrobnić4 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać płatki owsiane, otręby pszenne i łuski babki płesznik, podgrzewać8 min/90°C/obr. 2.
- Dodać 80 g migdałów rozdrobnionych z żurawiną, wymieszać10 s//obr. 3. Przełożyć do 2 misek, udekorować pozostałymi migdałami rozdrobnionymi z żurawiną.
- Owsiankę migdałową z żurawiną podawać bezpośrednio po przygotowaniu jako śniadanie.