Owsiane ciasteczka czekoladowo-orzechowe
178.1 kcal /
745.5 kJKalorie
745.5 kJKalorie
3.4 gBiałko
20.1 gWęglowodany
11.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 200 ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao pokrojonej na kawałki
- 70 g orzechów laskowych
- 60 g masła klarowanego podzielonego na kawałki
- 100 g ksylitolu
- 130 – 140 g mąki owsianej
- 20 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia, bezglutenowego
- 2 jajka
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć 100 g czekolady i orzechy, rozdrobnić4-5 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 100 g czekolady i masło, rozdrobnić3 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, roztopić2 min/60°C/obr. 2.
- Dodać ksylitol, mąkę owsianą, kakao, proszek do pieczenia i jajka, wymieszać30 s/obr. 4.
- Dodać rozdrobnioną czekoladę z orzechami, wymieszać30 s//obr. 3. Przełożyć do innego naczynia, zwilżonymi wodą dłońmi formować z masy kulki, następnie lekko je spłaszczać tworząc ciasteczka (Ø 5 cm), układać po 8 sztuk na każdej blasze zachowując pomiędzy nimi 4-5 cm odstępy.
- Piec 15-20 min (180°C), jedna blacha po drugiej, odstawić na kratkę do całkowitego ostudzenia.
- Owsiane ciasteczka czekoladowo-orzechowe podawać po ostudzeniu.