Owsiane batoniki z batatami
224.1 kcal /
937.8 kJKalorie
937.8 kJKalorie
6.1 gBiałko
26.9 gWęglowodany
10.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 140 g batatów pokrojonych w ok. 3 cm kostkę
- 30 g cukru kokosowego (patrz wskazówka)
- 2 łyżeczki cynamonu, mielonego
- ¼ – ½
- łyżeczki soli
- 1 szczyptagałki muszkatołowej, mielonej
- 1 szczyptagoździków, mielonych
- 90 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 30 g syropu klonowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
- 340 g napoju migdałowego, niesłodzonego (patrz wskazówka)
- 340 g płatków owsianych
- 85 g orzechów pekan pokrojonych w ćwiartki
- 85 g orzechów włoskich, łuskanych pokrojonych w ćwiartki
- 30 g ziaren słonecznika łuskanego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 300 g wody
- 120 ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao pokrojonej na kawałki
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 190°C. Formę do pieczenia (30 x 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć bataty, dodać cukier, cynamon, sól, gałkę muszkatołową i goździki, rozdrobnić3 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, gotować bez założonej miarki5 min/100°C/obr. 0.5.
- Dodać marchewkę, syrop klonowy i ekstrakt z wanilii, zmiksować10 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać napój migdałowy, zmiksować10 s/obr. 8.
- Dodać płatki owsiane, orzechy, słonecznik i proszek do pieczenia, wymieszać15 s//obr. 3.5. Przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, wyrównać kopystką.
- Piec 25-30 min (190°C). Pozostawić w formie na 5 min, następnie wyjąć z formy, przełożyć na kratkę do studzenia, odstawić na min. 15 min do całkowitego ostygnięcia. W tym czasie przygotować polewę. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać wodę. Włożyć koszyczek. Umieścić w nim żaroodporny, szklany słoik (ok. 230 ml). Do słoika odważyć czekoladę, przykryć słoik pokrywką, gotować bez założonej miarki11 min/100°C/obr. 1.
- Schłodzoną masę pokroić na 14 kawałków (10 x 4 cm). Roztopioną czekoladę ostrożnie przemieszać w słoiku, polać nią batoniki, odstawić do zastygnięcia na 10 min. Owsiane batoniki z batatami podawać jako deser lub drugie śniadanie (patrz wskazówka).