Owoce z grzańcem pod koglem-moglem
289 kcal /
1210 kJKalorie
1210 kJKalorie
5.5 gBiałko
46.5 gWęglowodany
8.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 300 g owoców leśnych, mieszanych, świeżych np. malin, jeżyn, jagód
- 300 g owoców leśnych, mieszanych, mrożonych np. malin, jeżyn, jagód, uprzednio rozmrożonych
- 110 – 170 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 30 – 50 g miodu
- 100 g czerwonego wina
- 1 ½
- łyżeczki korzennej przyprawy do piernika (bez cukru, kakao i mąki)
- 6 żółtek
- 1 szczypta cynamonu, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć owoce, dodać 30-50 g cukru, miód, wino i przyprawę do piernika, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, odparowywać15 min/120°C//obr. 1. Przełożyć do 4 foremek do sufletów (Ø 8 cm). Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć żółtka, dodać pozostałe 80-120 g cukru i cynamon, podgrzewać6 min/37°C/obr. 4. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 160°C (termoobieg). Kogel-mogel przelać równomiernie do foremek z owocami.
- Piec 10-12 min (160°C, termoobieg) lub do uzyskania złotobrązowego koloru.
- Owoce z grzańcem pod koglem-moglem podawać bezpośrednio po przygotowaniu jako deser.