Orzeszki ziemne w karmelu

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
51 kcal /
213 kJ
Kalorie
0 gBiałko
8 gWęglowodany
2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 150 g orzeszków ziemnych, prażonych, niesolonych
  • 250 g brązowego cukru
  • 70 g wody
  • 30 g masła zimnego, w jednym kawałku (patrz wskazówka)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1000 g wody do Mycia Wstępnego
  • 50 g octu do Mycia Wstępnego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Aby uzyskać najlepszy rezultat przy użyciu funkcji Karmelizowania, użyte składniki muszą dokładnie odpowiadać podanej ilości i opisowi. Rozpoczęcie pracy trybu powinno nastąpić natychmiast po dodaniu wszystkich składników do naczynia miksującego.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej orzeszki, odstawić.
  3. Formę (17 x 17 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć na nią odważone orzeszki, równomiernie rozkładając je na dnie formy, odstawić na powierzchnię odporną na wysokie temperatury.
  4. Do naczynia miksującego wsypać cukier, dodać 70 g wody, masło i sok z cytryny, uruchomić Karmelizowanie . Przełożyć natychmiast do przygotowanej wcześniej formy. Czynność tę wykonywać z zachowaniem szczególnej ostrożności, ponieważ karmel jest bardzo gorący. Za pomocą kopystki natychmiast zgarnąć pozostałości masy karmelowej z krawędzi naczynia miksującego, aby pokrywa naczynia miksującego mogła zostać bezpiecznie zamknięta w trybie Mycia Wstępnego.
  5. Do naczynia miksującego wlać 1000 g wody i ocet, uruchomić Mycie Wstępne /Krótkie.
  6. Formę z orzeszkami w karmelu pozostawić do całkowitego ostudzenia i stwardnienia masy, następnie połamać karmel na kawałki i przełożyć do hermetycznego pojemnika lub słoika.
  7. Orzeszki ziemne w karmelu przechowywać w temperaturze pokojowej (patrz wskazówka) lub wykorzystać do dekoracji innych deserów.
Przewijanie do góry