Orzeszki ziemne w karmelu
51 kcal /
213 kJKalorie
213 kJKalorie
0 gBiałko
8 gWęglowodany
2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 150 g orzeszków ziemnych, prażonych, niesolonych
- 250 g brązowego cukru
- 70 g wody
- 30 g masła zimnego, w jednym kawałku (patrz wskazówka)
- 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1000 g wody do Mycia Wstępnego
- 50 g octu do Mycia Wstępnego
👨🍳 Przygotowanie
- Aby uzyskać najlepszy rezultat przy użyciu funkcji Karmelizowania, użyte składniki muszą dokładnie odpowiadać podanej ilości i opisowi. Rozpoczęcie pracy trybu powinno nastąpić natychmiast po dodaniu wszystkich składników do naczynia miksującego.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej orzeszki, odstawić.
- Formę (17 x 17 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć na nią odważone orzeszki, równomiernie rozkładając je na dnie formy, odstawić na powierzchnię odporną na wysokie temperatury.
- Do naczynia miksującego wsypać cukier, dodać 70 g wody, masło i sok z cytryny, uruchomić Karmelizowanie . Przełożyć natychmiast do przygotowanej wcześniej formy. Czynność tę wykonywać z zachowaniem szczególnej ostrożności, ponieważ karmel jest bardzo gorący. Za pomocą kopystki natychmiast zgarnąć pozostałości masy karmelowej z krawędzi naczynia miksującego, aby pokrywa naczynia miksującego mogła zostać bezpiecznie zamknięta w trybie Mycia Wstępnego.
- Do naczynia miksującego wlać 1000 g wody i ocet, uruchomić Mycie Wstępne /Krótkie.
- Formę z orzeszkami w karmelu pozostawić do całkowitego ostudzenia i stwardnienia masy, następnie połamać karmel na kawałki i przełożyć do hermetycznego pojemnika lub słoika.
- Orzeszki ziemne w karmelu przechowywać w temperaturze pokojowej (patrz wskazówka) lub wykorzystać do dekoracji innych deserów.