Orzechy laskowe w karmelu
255.5 kcal /
1069.7 kJKalorie
1069.7 kJKalorie
2.9 gBiałko
28 gWęglowodany
15 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 200 g orzechów laskowych, blanszowanych uprzednio uprażonych na suchej patelni (patrz wskazówka)
- 250 g brązowego cukru
- 70 g wody
- 30 g masła zimnego, w jednym kawałku (ok. 1 x 4 x 6 cm).
- 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (patrz wskazówka)
- 1000 g wody do Mycia Wstępnego
- 50 g octu do Mycia Wstępnego
👨🍳 Przygotowanie
- Aby uzyskać najlepszy rezultat przy użyciu funkcji Karmelizowania, użyte składniki muszą dokładnie odpowiadać podanej ilości i opisowi. Rozpoczęcie pracy trybu powinno nastąpić natychmiast po dodaniu wszystkich składników do naczynia miksującego.
- Kwadratową formę do pieczenia (20 x 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić przygotowaną formę, odważyć do niej orzechy, odstawić.
- Do naczynia miksującego wsypać cukier, dodać 70 g wody, masło i sok z cytryny, uruchomić Karmelizowanie . Przełożyć natychmiast do przygotowanej wcześniej formy. Czynność tę wykonywać z zachowaniem szczególnej ostrożności, ponieważ karmel jest bardzo gorący. Za pomocą kopystki natychmiast zgarnąć pozostałości masy karmelowej z krawędzi naczynia miksującego, aby pokrywa naczynia miksującego mogła zostać bezpiecznie zamknięta w trybie Mycia Wstępnego.
- Do naczynia miksującego wlać 1000 g wody i ocet, uruchomić Mycie Wstępne /Po tłuszczu i karmelu.
- Formę z orzechami w karmelu pozostawić do całkowitego ostudzenia i stwardnienia masy (min. 1 godz.), następnie połamać karmel na kawałki i przełożyć do hermetycznego pojemnika. Orzechy laskowe w karmelu przechowywać w temperaturze pokojowej (patrz wskazówka) lub wykorzystać do dekoracji innych deserów.