Orzechowe semifreddo
292 kcal /
1223 kJKalorie
1223 kJKalorie
3.68 gBiałko
16.04 gWęglowodany
24.75 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 70 g orzechów laskowych, łuskanych, ze skórką
- 60 g mlecznej czekolady pokrojonej na kawałki
- 400 g śmietany 36-42% tłuszczu, dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
- 80 g cukru pudru
- 30 g pełnotłustego mleka
- 3 białka (patrz wskazówka)
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć 40 g orzechów laskowych, rozdrobnić3 s/obr. 7. Grubo rozdrobnione orzechy przełożyć do miseczki. 1 łyżkę odłożyć do dekoracji deseru, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 30 g orzechów laskowych, rozdrobnić8 s/obr. 7. Drobno rozdrobnione orzechy przełożyć do drugiej miseczki, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić6 s/obr. 8. Czekoladę przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę, dodać cukier puder, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany.Zdjąć motylek.Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki.
- Do naczynia miksującego wsypać drobno rozdrobnione orzechy i rozdrobnioną czekoladę, dodać mleko, podgrzewać3 min 30 s/50°C/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące oraz motylek.
- Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, ubijać3 min/37°C/obr. 3.5.Zdjąć motylek.Ostrożnie przełożyć pianę z białek do bitej śmietany, delikatnie wymieszać kopystką.
- Formę keksową (dł. 28 cm) wyłożyć arkuszem folii spożywczej, przełożyć do niej ⅓ masy śmietanowej. Nałożyć ½ kremu orzechowo-czekoladowego i rozsmarować łyżką, tworząc równomierną warstwę, następnie posypać ½ grubo rozdrobnionych wcześniej orzechów. Czynności powtórzyć, kończąc układanie warstw na rozdrobnionych orzechach. Jako ostatnią warstwę nałożyć trzecią porcję masy śmietanowej.
- Deser odstawić na 8 godz. do zamrażalnika. Wyjąć ok. 15 min przed podaniem. Udekorować odłożoną porcją grubo rozdrobnionych orzechów. Orzechowe semifreddo kroić w plastry, podawać bezpośrednio po przygotowaniu.