Orzechowe semifreddo

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
292 kcal /
1223 kJ
Kalorie
3.68 gBiałko
16.04 gWęglowodany
24.75 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 70 g orzechów laskowych, łuskanych, ze skórką
  • 60 g mlecznej czekolady pokrojonej na kawałki
  • 400 g śmietany 36-42% tłuszczu, dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
  • 80 g cukru pudru
  • 30 g pełnotłustego mleka
  • 3 białka (patrz wskazówka)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć 40 g orzechów laskowych, rozdrobnić3 s/obr. 7. Grubo rozdrobnione orzechy przełożyć do miseczki. 1 łyżkę odłożyć do dekoracji deseru, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 30 g orzechów laskowych, rozdrobnić8 s/obr. 7. Drobno rozdrobnione orzechy przełożyć do drugiej miseczki, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić6 s/obr. 8. Czekoladę przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  4. Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę, dodać cukier puder, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany.Zdjąć motylek.Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki.
  5. Do naczynia miksującego wsypać drobno rozdrobnione orzechy i rozdrobnioną czekoladę, dodać mleko, podgrzewać3 min 30 s/50°C/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące oraz motylek.
  6. Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, ubijać3 min/37°C/obr. 3.5.Zdjąć motylek.Ostrożnie przełożyć pianę z białek do bitej śmietany, delikatnie wymieszać kopystką.
  7. Formę keksową (dł. 28 cm) wyłożyć arkuszem folii spożywczej, przełożyć do niej ⅓ masy śmietanowej. Nałożyć ½ kremu orzechowo-czekoladowego i rozsmarować łyżką, tworząc równomierną warstwę, następnie posypać ½ grubo rozdrobnionych wcześniej orzechów. Czynności powtórzyć, kończąc układanie warstw na rozdrobnionych orzechach. Jako ostatnią warstwę nałożyć trzecią porcję masy śmietanowej.
  8. Deser odstawić na 8 godz. do zamrażalnika. Wyjąć ok. 15 min przed podaniem. Udekorować odłożoną porcją grubo rozdrobnionych orzechów. Orzechowe semifreddo kroić w plastry, podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry