Oponki drożdżowe z pomarańczową nutą
178.2 kcal /
745.4 kJKalorie
745.4 kJKalorie
3.6 gBiałko
32.8 gWęglowodany
3.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Oponki drożdżowe: 250
- g mleka
- 70 g cukru
- 60 g masła pokrojonego na kawałki
- 20 g drożdży świeżych pokruszonych
- 470 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 3 żółtka
- 1 szczypta soli
- 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy ekologicznej, bez białych błonek
- olej rzepakowy do natłuszczenia miski i dogłębokiego smażenia
- Lukier pomarańczowy: 200
- g cukru
- 40 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać 20 g cukru, masło i drożdże, podgrzewać4 min/37°C/obr. 1.
- Dodać pozostałe 50 g cukru, mąkę, żółtka, sól i skórkę z pomarańczy, wyrobić Ciasto /3 min. Ciasto przełożyć do natłuszczonej olejem miski, przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować na grubość 1-1,5 cm. Za pomocą szerokiej szklanki wycinać kółka, następnie za pomocą kieliszka wycinać w każdym kółku otwór. Resztę ciasta zagnieść, ponownie rozwałkować na grubość 1-1,5 cm i wyciąć pozostałe oponki. Oponki kłaść na oproszonym mąką blacie, zachowując ok. 5 cm odstępy, odstawić do wyrośnięcia na 30 min.
- W głębokiej patelni rozgrzać olej. Wyrośnięte oponki ostrożnie kłaść na gorący olej i smażyć z obu stron na złotobrązowy kolor (3-4 min). Usmażone oponki wyjmować łyżką cedzakową i kłaść na papierowe ręczniki.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić10 s/obr. 10. Cukier puder zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać sok z pomarańczy, podgrzewać3 min/50°C/obr. 2. Lukier przelać do innego naczynia i za pomocą pędzelka posmarować nim pączki. Oponki drożdżowe z pomarańczową nutą podawać jako deser.