
Omlet makaronowy z Varomy
384.7 kcal /
1610.5 kJKalorie
1610.5 kJKalorie
23 gBiałko
21.3 gWęglowodany
24 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 50 – 60 g cebuli dymki tylko białej części, przekrojonej na pół
- 25 g suszonych pomidorów odsączonych z zalewy
- 15 g oliwy z oliwek
- 100 g szynkigotowanej, wędzonej w plastrach, pokrojonej w paski ogrubości 5 mm
- 60 g sera feta pokruszonego
- 250 – 280 g makaronu, ugotowanego np. penne, spaghetti, farfalle (patrz wskazówka)
- 5 jajek
- ¼
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 30 g liści szpinaku baby, świeżych
- 500 g wody
- liście bazylii, świeże do dekoracji
- (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę dymkę i suszone pomidory, dodać oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać szynkę, ser feta, szpinak, makaron, jajka, sól i pieprz, wmieszać15 s//obr. 3.
- Do dolnej części przystawki Varoma włożyć wkład Varomy. Wkład Varomy wyłożyć papierem do pieczenia, pozostawiając boczne otwory niezakryte. Na papier wylać masę jajeczno-makaronową, równomiernie rozprowadzić kopystką, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze18-20 min/Varoma/obr. 1.
- Omlet makaronowy z Varomy podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowany liśćmi bazylii.