
Paneer w sosie maślanym (Paneer Makhani)
375.2 kcal /
1569.6 kJKalorie
1569.6 kJKalorie
14.9 gBiałko
26.4 gWęglowodany
24.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 300 g indyjskiego sera paneer pokrojonego w 2 cm kostkę (patrz wskazówka i wariant)
- 30 g orzechów nerkowca
- 5 ząbków czosnku
- 20 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
- 70 g cebuli przekrojonej na pół
- 50 g masła klarowanego (patrz wskazówka), plus dodatkowa ilość do smażenia
- 350 g przecieru pomidorowego, typu passata
- 220 g wody
- 1 łyżeczka wiórków kokosowych
- ¾
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki chili, mielonego
- ½
- łyżeczki kolendry, mielonej
- ½
- łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- ½
- łyżeczki cynamonu, mielonego
- ½
- łyżeczki przyprawygaram masala
- ¼
- łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
- 300 g warzyw, mieszanych np. kalafiora, ziemniaków, marchewki, pokrojonych na 2 cm kawałki
- 80 g jogurtu naturalnego
- 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 1 łyżeczka cukru
- liście kolendry, świeże posiekane, do posypania
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej ser, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek i imbir, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie3 s/obr. 8.
- Dodać cebulę i masło, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystka ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. 1.
- Dodać przecier pomidorowy, wodę, wiórki kokosowe, sól, chili, mieloną kolendrę, kmin rzymski, cynamon, przyprawę garam masala i kurkumę, gotować5 min/100°C/obr. 1.
- Dodać rozdrobnione orzechy i warzywa, gotować25 min/98°C//obr. 0.5. W tym czasie na kuchence, na patelni rozgrzać masło, odważony ser smażyć do uzyskania złotobrązowego koloru.
- Do naczynia miksującego dodać usmażony ser, jogurt, śmietanę i cukier, przemieszać kopystką, gotować2 min/95°C//obr. . Paneer w sosie maślanym (Paneer makhani) podawać bezpośrednio po przygotowaniu, posypany świeżymi liśćmi kolendry (patrz wskazówka).