Paneer w sosie maślanym (Paneer Makhani)

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
375.2 kcal /
1569.6 kJ
Kalorie
14.9 gBiałko
26.4 gWęglowodany
24.9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 300 g indyjskiego sera paneer pokrojonego w 2 cm kostkę (patrz wskazówka i wariant)
  • 30 g orzechów nerkowca
  • 5 ząbków czosnku
  • 20 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • 70 g cebuli przekrojonej na pół
  • 50 g masła klarowanego (patrz wskazówka), plus dodatkowa ilość do smażenia
  • 350 g przecieru pomidorowego, typu passata
  • 220 g wody
  • 1 łyżeczka wiórków kokosowych
  • ¾
  • łyżeczki soli
  • ½
  • łyżeczki chili, mielonego
  • ½
  • łyżeczki kolendry, mielonej
  • ½
  • łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • ½
  • łyżeczki cynamonu, mielonego
  • ½
  • łyżeczki przyprawygaram masala
  • ¼
  • łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
  • 300 g warzyw, mieszanych np. kalafiora, ziemniaków, marchewki, pokrojonych na 2 cm kawałki
  • 80 g jogurtu naturalnego
  • 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 1 łyżeczka cukru
  • liście kolendry, świeże posiekane, do posypania

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej ser, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego włożyć czosnek i imbir, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie3 s/obr. 8.
  4. Dodać cebulę i masło, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystka ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. 1.
  5. Dodać przecier pomidorowy, wodę, wiórki kokosowe, sól, chili, mieloną kolendrę, kmin rzymski, cynamon, przyprawę garam masala i kurkumę, gotować5 min/100°C/obr. 1.
  6. Dodać rozdrobnione orzechy i warzywa, gotować25 min/98°C//obr. 0.5. W tym czasie na kuchence, na patelni rozgrzać masło, odważony ser smażyć do uzyskania złotobrązowego koloru.
  7. Do naczynia miksującego dodać usmażony ser, jogurt, śmietanę i cukier, przemieszać kopystką, gotować2 min/95°C//obr. . Paneer w sosie maślanym (Paneer makhani) podawać bezpośrednio po przygotowaniu, posypany świeżymi liśćmi kolendry (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry