
Paluszki rybne i sos tysiąca wysp
203 kcal /
849 kJKalorie
849 kJKalorie
10.7 gBiałko
7.3 gWęglowodany
14.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Paluszki rybne: 60
- g płatków kukurydzianych
- 25 g bułki tartej
- ¾
- łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- 600 g fileta z łososia, świeżego pokrojonego w 2 x 8 cm paski
- ½ – 1
- płaska łyżeczka soli
- ¼ – ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 3 – 4 łyżki mąki pszennej
- 1 – 2 jajka roztrzepane, do panierowania
- Sos tysiąca wysp: ½ – 1
- ząbek czosnku (opcjonalnie)
- 200 g majonezu
- 55 g ketchupu łagodnego
- 1 łyżeczka białego octu winnego
- 1 łyżeczka sok z cytryny, świeżo wyciśnięty
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać płatki kukurydziane, rozdrobnić7 s/obr. 7. Przełożyć do dużej miski, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z rozdrobnionymi płatkami kukurydzianymi, odważyć do niej bułkę tartą, dodać słodką paprykę, całość wymieszać, odstawić.
- Paski łososia oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć kolejno w mące i roztrzepanym jajku. Rybę przełożyć do miski z panierką, dokładnie obtoczyć każdy kawałek w panierce i układać na przygotowanej wcześniej blasze.
- Piec 10-15 min (200°C). Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać majonez, ketchup, ocet winny, cukier, sól i pieprz, wymieszać10 s/obr. 4. Powstały sos przełożyć do innego naczynia.
- Paluszki rybne z sosem tysiąca wysp podawać bezpośrednio po przygotowaniu, np. z ryżem.