Paluszki rybne i sos tysiąca wysp

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
203 kcal /
849 kJ
Kalorie
10.7 gBiałko
7.3 gWęglowodany
14.9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Paluszki rybne: 60
  • g płatków kukurydzianych
  • 25 g bułki tartej
  • ¾
  • łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • 600 g fileta z łososia, świeżego pokrojonego w 2 x 8 cm paski
  • ½ – 1
  • płaska łyżeczka soli
  • ¼ – ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 3 – 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 – 2 jajka roztrzepane, do panierowania
  • Sos tysiąca wysp: ½ – 1
  • ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • 200 g majonezu
  • 55 g ketchupu łagodnego
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • 1 łyżeczka sok z cytryny, świeżo wyciśnięty
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać płatki kukurydziane, rozdrobnić7 s/obr. 7. Przełożyć do dużej miski, odstawić.
  3. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z rozdrobnionymi płatkami kukurydzianymi, odważyć do niej bułkę tartą, dodać słodką paprykę, całość wymieszać, odstawić.
  4. Paski łososia oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć kolejno w mące i roztrzepanym jajku. Rybę przełożyć do miski z panierką, dokładnie obtoczyć każdy kawałek w panierce i układać na przygotowanej wcześniej blasze.
  5. Piec 10-15 min (200°C). Umyć naczynie miksujące.
  6. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  7. Dodać majonez, ketchup, ocet winny, cukier, sól i pieprz, wymieszać10 s/obr. 4. Powstały sos przełożyć do innego naczynia.
  8. Paluszki rybne z sosem tysiąca wysp podawać bezpośrednio po przygotowaniu, np. z ryżem.
Przewijanie do góry