
Omlet z patelni z karmelizowaną cebulą
447 kcal /
1870 kJKalorie
1870 kJKalorie
29 gBiałko
11 gWęglowodany
33 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 10 g oleju plus dodatkowa ilość do smażenia
- 150 g czerwonej cebuli pokrojonej w ósemki (patrz wskazówka)
- 20 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 2 łyżki orzechów włoskich, łuskanych, połówekgrubo posiekanych
- 6 jajek
- 50 g mleka
- ½
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 opakowanie koziego sera, miękkiego (150-200g), typu rolada, pokrojonego w plastry (patrz wariant)
- zielona cebulka ze szczypiorkiem posiekana, do dekoracji
- miód do skropienia
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać olej, dodać cebulę i cukier, rumienić Wysokie Temp. . W tym czasie na kuchence, na suchej patelni, uprażyć orzechy, odstawić. Zrumienioną cebulę przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać mleko, sól i pieprz, wymieszać10 s/obr. 4.
- Na kuchence na nieprzywierającej patelni rozgrzać olej, wlać połowę masy jajecznej. Smażyć z dwóch stron 2-3 min. Przełożyć na talerz. Na połowie omletu rozłożyć połowę sera, zrumienionej cebuli i uprażonych orzechów, przykryć drugą połową omletu. Czynności powtórzyć z pozostałą masą jajeczną i dodatkami. Omlet z patelni z karmelizowaną cebulą podawać udekorowany cebulką ze szczypiorkiem i skropiony miodem.