Omlet z patelni z karmelizowaną cebulą

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
447 kcal /
1870 kJ
Kalorie
29 gBiałko
11 gWęglowodany
33 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 10 g oleju plus dodatkowa ilość do smażenia
  • 150 g czerwonej cebuli pokrojonej w ósemki (patrz wskazówka)
  • 20 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 2 łyżki orzechów włoskich, łuskanych, połówekgrubo posiekanych
  • 6 jajek
  • 50 g mleka
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 opakowanie koziego sera, miękkiego (150-200g), typu rolada, pokrojonego w plastry (patrz wariant)
  • zielona cebulka ze szczypiorkiem posiekana, do dekoracji
  • miód do skropienia

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać olej, dodać cebulę i cukier, rumienić Wysokie Temp. . W tym czasie na kuchence, na suchej patelni, uprażyć orzechy, odstawić. Zrumienioną cebulę przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać mleko, sól i pieprz, wymieszać10 s/obr. 4.
  3. Na kuchence na nieprzywierającej patelni rozgrzać olej, wlać połowę masy jajecznej. Smażyć z dwóch stron 2-3 min. Przełożyć na talerz. Na połowie omletu rozłożyć połowę sera, zrumienionej cebuli i uprażonych orzechów, przykryć drugą połową omletu. Czynności powtórzyć z pozostałą masą jajeczną i dodatkami. Omlet z patelni z karmelizowaną cebulą podawać udekorowany cebulką ze szczypiorkiem i skropiony miodem.
Przewijanie do góry