
Omlet z fetą i szpinakiem
393.3 kcal /
1645.7 kJKalorie
1645.7 kJKalorie
26.1 gBiałko
8.1 gWęglowodany
28.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 90 g sera feta pokrojonego na kawałki
- 20 g liści szpinaku baby, świeżych
- 2 jajka
- 2 szczypty soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- olej do smażenia
- 5 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
- liście bazylii, świeże do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej fetę i szpinak, odstawić.
- Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać sól i pieprz, wymieszać10 s/obr. 4. Na kuchence na nieprzywierającej patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, wlać masę jajeczną. Smażyć z dwóch stron 2-3 min. Przełożyć na talerz. Na połowie omletu rozłożyć odważony szpinak, omlet delikatnie złożyć na pół za pomocą łopatki. Posypać odważoną fetą, obok ułożyć pomidorki. Omlet z fetą i szpinakiem podawać udekorowany bazylią.