Pad thai

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
434 kcal /
1816 kJ
Kalorie
23.7 gBiałko
55.2 gWęglowodany
13.6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 60 g orzeszków ziemnych, niesolonych
  • 300 g makaronu ryżowego wstążki
  • 3 jajka
  • 500 g wody
  • 10 g korzenia imbiru, świeżego obranego, pokrojonego na kawałki
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 20 – 30 g papryczek chili, świeżych zgniazdami nasiennymi, pokrojonych na kawałki
  • 30 g oleju arachidowego
  • 450 – 500 g krewetek tygrysich, surowych, obranych świeżych
  • 450 – 500 g krewetek tygrysich, surowych, obranych mrożonych, uprzednio rozmrożonych
  • 50 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 30 g sosu sojowego
  • 50 g sosu rybnego
  • 10 g przecieru pomidorowego
  • 100 g kiełków fasoli mung, świeżych
  • 2 limonki pokrojone w ćwiartki
  • kolendra, świeża tylko liście, do posypania

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzeszki ziemne, rozdrobnić5 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej makaron ryżowy, odstawić. Papier do pieczenia (20 x 40 cm) zmoczyć pod bieżącą wodą, zwinąć w kulę i odcisnąć nadmiar wody. Wkład Varomy wyłożyć przygotowanym papierem tak, aby powstał niewysoki rant, upewniając się, że boczne otwory pozostają niezakryte, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary.
  3. Do naczynia miksującego wbić jajka, wymieszać10 s/obr. 4. Zawartość naczynia miksującego przelać na przygotowany wkład Varomy, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
  4. Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma z jajkami, gotować na parze10 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
  5. Do naczynia miksującego włożyć imbir, czosnek i papryczki chili, dodać olej, rozdrobnić4 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić4 min/120°C/obr. 1. W tym czasie odważony makaron przygotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, przecedzić, przełożyć do dużej miski, odstawić.
  6. Dodać krewetki, cukier, sos sojowy, sos rybny, przecier pomidorowy i sok wyciśnięty z 2 ćwiartek limonki, dusić5 min/120°C//obr. 1. W tym czasie omlet przygotowany na wkładzie Varomy pokroić w 1 cm paski, odstawić.
  7. Dodać rozdrobnione orzeszki ziemne, pokrojony omlet i kiełki fasoli, wymieszać30 s//obr. 1. Przełożyć do miski z makaronem, dokładnie wymieszać kopystką. Pad thai podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem świeżej kolendry i pozostałych ćwiartek limonek do skropienia.
Przewijanie do góry