
Omlet na parze z pieczarkami i szpinakiem
344.6 kcal /
1441.8 kJKalorie
1441.8 kJKalorie
22.1 gBiałko
10.7 gWęglowodany
25.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 30 g sera parmezan pokrojonego na kawałki
- 30 g seragrana padano pokrojonego na kawałki
- 3 jajka
- 2 szczypty soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 330 g wody
- 120 g liści szpinaku, świeżych
- 300 g pieczarek pokrojonych w 5 mm plastry
- 20 g oleju
- 20 g oliwy z oliwek
- 1 – 2 łyżki serka kremowego śmietankowego
- pieprz cayenne, mielony do oprószenia
- (opcjonalnie)
- 2 łyżki kukurydzy, konserwowej
👨🍳 Przygotowanie
- Wkład Varomy wyłożyć odpowiednio dociętym kawałkiem papieru do pieczenia, większym od spodu wkładu o 1-2 cm, aby powstał niewysoki rant, upewniając się równocześnie, że boczne otwory pozostają niezakryte, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić5 s/obr. 10. Parmezan zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać jajka, sól i pieprz, wymieszać10 s/obr. 4. Masę jajeczną przelać na przygotowany wkład Varomy, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać 300 g wody. Na dnie dolnej części przystawki Varoma ułożyć motylek, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej szpinak. Włożyć wkład Varomy z masą jajeczną, gotować na parze15 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić w ciepłe miejsce. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać pozostałe 30 g wody, włożyć koszyczek, odważyć do niego pieczarki, gotować na parze3 min/Varoma/obr. . Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać olej, dodać podgotowane na parze pieczarki, rumienić Wysokie Temp.
- Za pomocą papieru do pieczenia ostrożnie przełożyć omlet na talerz i równomiernie posmarować go serkiem śmietankowym. Docisnąć szpinak za pomocą kopystki, aby pozbyć się nadmiaru płynu, rozłożyć na omlecie. Oprószyć solą, pieprzem cayenne i pieprzem czarnym, rozłożyć ½ zrumienionych pieczarek i kukurydzę. Omlet zawinąć, przekroić na pół. Omlet na parze z pieczarkami i szpinakiem podawać udekorowany pozostałymi zrumienionymi pieczarkami (patrz wskazówka).