
Paprykarz węgierski z pulpetami drobiowymi na ostro
239.5 kcal /
1002.8 kJKalorie
1002.8 kJKalorie
20.3 gBiałko
23 gWęglowodany
9.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Pulpety drobiowe: 5
- g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 600 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych na kawałki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- ¼ – ½
- łyżeczki chili, mielonego
- 1 łyżeczka czosnku,granulowanego
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
- 1 łyżeczka majeranku, suszonego
- 1 jajko
- 30 g bułki tartej
- Sos: 200
- g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 4 ząbki czosnku
- ¾ – 2
- łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego (patrz wskazówka)
- 30 g oliwy z oliwek
- 50 g ryżu
- 2 łyżeczki majeranku, suszonego
- 3 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- ½ – 1
- łyżeczka papryki ostrej, mielonej
- ½
- łyżeczki soli
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 1000 g papryk, różnokolorowych bezgniazd nasiennych, pokrojonych w paski (0,5 x 3 cm)
- 300 g wody
- 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Połowę rozdrobnionej natki pietruszki przełożyć do innego naczynia, odstawić. Pozostałą natkę pietruszki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać kurczaka, sól, paprykę słodką, chili, czosnek, kmin rzymski, majeranek, jajko i bułkę tartą, rozdrobnić10 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia. Z powstałej masy uformować pulpety (Ø 4 cm), układać w dolnej części przystawki Varoma i na wkładzie Varomy, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać kmin rzymski i oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać ryż, majeranek, paprykę słodką, paprykę ostrą, sól, koncentrat bulionu warzywnego, pomidory, paprykę, wodę i śmietanę. Nałożyć przystawkę Varoma z pulpetami, gotować na parze20-25 min Varoma//obr. 1. Posypać odłożoną natką pietruszki i podawać jako danie główne (patrz wskazówka).