Papryka po chorwacku (TM5)
426.7 kcal /
1785.1 kJKalorie
1785.1 kJKalorie
5.6 gBiałko
30.6 gWęglowodany
34.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1400 g papryk, różnokolorowych bezgniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
- 250 g wody
- 200 g octu, białego 10%
- 40 g cukru
- 20 g soli
- 5 ziaren pieprzu czarnego
- 3 – 4 ziarna ziela angielskiego
- 5 liści laurowych, suszonych
- 250 g musztardy łagodnej, np. delikatesowej
- 125 g oleju
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej paprykę, odstawić.
- Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć ½ odważonej papryki. Używając popychacza, pokroić grubo1 min/obr. 4. Pokrojoną paprykę przełożyć do dużego garnka, odstawić.
- Umieścić ponownie tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć pozostałą odważoną paprykę. Używając popychacza, pokroić grubo1 min/obr. 4. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego. Zawartość pojemnika przełożyć do garnka z pokrojoną wcześniej papryką, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę i ocet, dodać cukier, sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe, gotować5 min/100°C/obr. 1. Zalewę przelać do garnka z pokrojoną papryką, wymieszać kopystką.
- Na kuchence, na średniej mocy palnika gotować paprykę w zalewie 5 min od momentu zagotowania, od czasu do czasu mieszając. Paprykę przecedzić przez dolną część przystawki Varoma, przełożyć z powrotem do garnka.
- Do naczynia miksującego włożyć musztardę, dodać olej, wymieszać10 s/obr. 3. Sos musztardowy przelać do garnka z papryką, dokładnie wymieszać kopystką i od razu przełożyć do 4 wyparzonych słoików z pokrywką typu twist-off (ok. 350 ml każdy), dociskając paprykę łyżką. Szczelnie zamknąć, odstawić do zamarynowania na min. 2 dni w chłodne miejse. Paprykę po chorwacku podawać jako dodatek do kanapek lub dań głównych.