
Omlet cesarski z rodzynkami (Kaiserschmarrn)
419 kcal /
1755 kJKalorie
1755 kJKalorie
13 gBiałko
52 gWęglowodany
17 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 5 jajek
- 1 szczypta soli
- 150 g mleka
- 120 g mąki pszennej
- 60 g cukru
- 5 – 10 g cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki rodzynek
- 1 – 2 łyżki cukru pudru do oprószenia omletu
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek, odstawić.
- Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać sól, ubijać bez założonej miarki6 min/obr. 3.5lub do uzyskania sztywnej piany.Zdjąć motylek.Ubite białka przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać mąkę, cukier, cukier waniliowy, skórkę z cytryny i żółtka, wymieszać30 s/obr. 4.
- Dodać ubite białka, wymieszać30 s/obr. 3.
- Na kuchence rozgrzać patelnię z uchwytem odpornym na wysoką temperaturę i roztopić na niej masło. Wlać przygotowane wcześniej ciasto, posypać rodzynkami i smażyć na średnim ogniu ok. 3 min lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Za pomocą szerokiej łopatki podzielić omlet na 4 części, każdą z nich obrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 3 min lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Patelnię z omletem włożyć do piekarnika. Piec 5 min (180°C). Za pomocą dwóch widelców podzielić omlet na małe kawałki. Omlet cesarski z rodzynkami podawać bezpośrednio po przygotowaniu, oprószony cukrem pudrem.