Omlet austriacki z sosem truskawkowym

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
396.7 kcal /
1659.9 kJ
Kalorie
10.1 gBiałko
53 gWęglowodany
13 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Omlet austriacki: 50
  • g rodzynek sułtanek
  • 6 łyżek rumu
  • 200 g crème fraîche, min. 30% tłuszczu (patrz wskazówka)
  • 200 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • 2 laski wanilii
  • 8 jajek
  • 150 – 200 g cukru plus dodatkowa ilość do posypania
  • ¼
  • łyżeczki winianu potasu (opcjonalnie)
  • 1 szczypta soli
  • masło do natłuszczenia
  • 4 łyżki mąki pszennej tortowej
  • Sos truskawkowy: 500
  • g truskawek, świeżych przekrojonych na pół
  • 25 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
  • 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 25 g cukru
  • cukier puder do oprószenia

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej rodzynki, dodać rum, odstawić do nasiąknięcia. Na pokrywie naczynia miksującego postawić dużą miskę, odważyć do niej śmietanę, odstawić. Przekroić laski wanilii wzdłuż na pół, wyskrobać ziarna. Ziarna wyskrobane z 1 laski dodać do odważonej śmietany, ziarna z drugiej laski odstawić. Rozbić jajka, oddzielić żółtka od białek. Żółtka dodać do miski ze śmietaną i wanilią, odstawić.
  2. Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać cukier, winian potasu i sól, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, podgrzewać7 min/37°C/obr. 3, następnie ubijać15 min/obr. 3. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 220°C. Żaroodporną, nieprzywierającą patelnię (Ø ok. 30 cm) natłuścić masłem, odstawić.
  3. Namoczone rodzynki odsączyć przez koszyczek, dodać do miski z masą śmietanową. Do miski z masą przesiać mąkę za pomocą sitka o drobnych oczkach, delikatnie wymieszać kopystką, odstawić.Zdjąć motylek.Połowę ubitej piany przełożyć do miski z masą śmietanową, delikatnie wymieszać kopystką do połączenia składników. Dodać pozostałą ubitą pianę, delikatnie wymieszać. Masę przełożyć na przygotowaną patelnię, posypać cukrem. Piec 12-15 min (220°C) lub do momentu, aż omlet urośnie i nabierze złotobrązowego koloru. W tym czasie przygotować sos truskawkowy. Umyć naczynie miksujące.
  4. Do naczynia miksującego włożyć ziarna z drugiej laski wanilii i truskawki, dodać sok z pomarańczy, sok z cytryny i cukier, odparowywać10 min/120°C/obr. 1. Sosem polać upieczony omlet lub sos przelać na talerz, a na nim ułożyć upieczony omlet. Omlet austriacki z sosem truskawkowym podawać oprószony cukrem pudrem.
Przewijanie do góry