Omleciki biszkoptowe z matchą i malinami

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
314.3 kcal /
1315.7 kJ
Kalorie
5.5 gBiałko
24.5 gWęglowodany
22.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 3 jajka
  • 80 g cukru pudru plus dodatkowa ilość do oprószenia omlecików
  • 35 g mąki pszennej
  • 400 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
  • maliny, świeże ilość do dekoracji
  • 1 łyżeczka herbaty matcha
  • skórka z limonki ekologiczna, otarta, bez białych błonek

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  2. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać 40 g cukru pudru, podgrzewać5 min/37°C/obr. 4, następnie ubijać5 min/obr. 4
  3. Dodać mąkę, wymieszać5 s/obr. 3.Zdjąć motylek.Zawartość naczynia miksującego dokładnie i ostrożnie wymieszać kopystką.
  4. Masę na omleciki rozsmarować kopystką na przygotowanej wcześniej blasze, tworząc 6 okrągłych placków (Ø 9 cm). Piec 7-10 min (180°C), do momentu aż omleciki będą lekko zarumienione. Wyjąć z piekarnika, ciepłe omleciki odkleić delikatnie od papieru do pieczenia, w razie potrzeby podcinając od spodu nożem (patrz wskazówka). Zgiąć na pół i ułożyć pionowo w plastikowym pojemniku lub oprzeć na położonych bokiem szklankach, aby zachowały kształt, odstawić do ostudzenia. Umyć i osuszyć naczynie miksujące oraz motylek.
  5. Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany. Bitą śmietanę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  6. Dodać pozostałe 40 g cukru pudru, matchę i skórkę z limonki, ubijać15 s/obr. 3.Zdjąć motylek. Przełożyć do miski. Ostudzone omleciki wypełnić bitą śmietaną i malinami. Omleciki biszkoptowe z matchą i malinami podawać oprószone cukrem pudrem.
Przewijanie do góry