Omleciki biszkoptowe z matchą i malinami
314.3 kcal /
1315.7 kJKalorie
1315.7 kJKalorie
5.5 gBiałko
24.5 gWęglowodany
22.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 3 jajka
- 80 g cukru pudru plus dodatkowa ilość do oprószenia omlecików
- 35 g mąki pszennej
- 400 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
- maliny, świeże ilość do dekoracji
- 1 łyżeczka herbaty matcha
- skórka z limonki ekologiczna, otarta, bez białych błonek
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Założyć motylek. Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać 40 g cukru pudru, podgrzewać5 min/37°C/obr. 4, następnie ubijać5 min/obr. 4
- Dodać mąkę, wymieszać5 s/obr. 3.Zdjąć motylek.Zawartość naczynia miksującego dokładnie i ostrożnie wymieszać kopystką.
- Masę na omleciki rozsmarować kopystką na przygotowanej wcześniej blasze, tworząc 6 okrągłych placków (Ø 9 cm). Piec 7-10 min (180°C), do momentu aż omleciki będą lekko zarumienione. Wyjąć z piekarnika, ciepłe omleciki odkleić delikatnie od papieru do pieczenia, w razie potrzeby podcinając od spodu nożem (patrz wskazówka). Zgiąć na pół i ułożyć pionowo w plastikowym pojemniku lub oprzeć na położonych bokiem szklankach, aby zachowały kształt, odstawić do ostudzenia. Umyć i osuszyć naczynie miksujące oraz motylek.
- Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany. Bitą śmietanę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać pozostałe 40 g cukru pudru, matchę i skórkę z limonki, ubijać15 s/obr. 3.Zdjąć motylek. Przełożyć do miski. Ostudzone omleciki wypełnić bitą śmietaną i malinami. Omleciki biszkoptowe z matchą i malinami podawać oprószone cukrem pudrem.