Oładki ziemniaczane z grzybami

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
444.7 kcal /
1860.7 kJ
Kalorie
11.9 gBiałko
58 gWęglowodany
18.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Farsz: 25
  • ggrzybów, suszonych
  • 200 g wody wrzącej
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 200 g boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego na kawałki
  • 20 g oleju rzepakowego
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ½ – 1
  • łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • Oładki ziemniaczane: 1000
  • g ziemniaków, mączystych pokrojonych na kawałki
  • 100 g mąki pszennej
  • 70 g skrobi ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • olej rzepakowy do smażenia
  • kwaśna śmietana, 18% tłuszczu do podania
  • szczypiorek, świeży posiekany, do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej grzyby i wodę, odstawić na 15 min. Po tym czasie grzyby odsączyć przez koszyczek, odstawić (patrz wskazówka).
  2. Do naczynia miksującego włożyć namoczone grzyby, cebulę i boczek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać olej, sól i pieprz, dusić5 min/120°C/obr. 2. Farsz przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  4. Do naczynia miksującego włożyć ziemniaki, dodać mąkę, skrobię, jajka i sól, rozdrobnić25 s/obr. 6. Ciasto ziemniaczane przełożyć do innego naczynia.
  5. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, za pomocą łyżki nakładać ciasto ziemniaczane, formując cienkie placki (Ø 8-10 cm, grubość 5 mm). Na każdy placek nałożyć 1 łyżkę farszu, równomiernie go rozprowadzić zachowując 1 cm margines, następnie przykryć warstwą ciasta ziemniaczanego. Placki smażyć na średniej mocy palnika z obu stron na złotobrązowy kolor. Oładki ziemniaczane z grzybami podawać jako danie główne bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem śmietany i szczypiorku.
Przewijanie do góry