
Oładki ziemniaczane z grzybami
444.7 kcal /
1860.7 kJKalorie
1860.7 kJKalorie
11.9 gBiałko
58 gWęglowodany
18.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Farsz: 25
- ggrzybów, suszonych
- 200 g wody wrzącej
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 200 g boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego na kawałki
- 20 g oleju rzepakowego
- ½
- łyżeczki soli
- ½ – 1
- łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- Oładki ziemniaczane: 1000
- g ziemniaków, mączystych pokrojonych na kawałki
- 100 g mąki pszennej
- 70 g skrobi ziemniaczanej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- olej rzepakowy do smażenia
- kwaśna śmietana, 18% tłuszczu do podania
- szczypiorek, świeży posiekany, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej grzyby i wodę, odstawić na 15 min. Po tym czasie grzyby odsączyć przez koszyczek, odstawić (patrz wskazówka).
- Do naczynia miksującego włożyć namoczone grzyby, cebulę i boczek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać olej, sól i pieprz, dusić5 min/120°C/obr. 2. Farsz przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć ziemniaki, dodać mąkę, skrobię, jajka i sól, rozdrobnić25 s/obr. 6. Ciasto ziemniaczane przełożyć do innego naczynia.
- Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, za pomocą łyżki nakładać ciasto ziemniaczane, formując cienkie placki (Ø 8-10 cm, grubość 5 mm). Na każdy placek nałożyć 1 łyżkę farszu, równomiernie go rozprowadzić zachowując 1 cm margines, następnie przykryć warstwą ciasta ziemniaczanego. Placki smażyć na średniej mocy palnika z obu stron na złotobrązowy kolor. Oładki ziemniaczane z grzybami podawać jako danie główne bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem śmietany i szczypiorku.