Ogórki w zalewie curry (TM5)
196.2 kcal /
821 kJKalorie
821 kJKalorie
2.7 gBiałko
45.5 gWęglowodany
1.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1400 g ogórkówgruntowych nieobranych, z odciętymi końcówkami
- 1000 g wody
- 250 g octu, białego 10%
- 200 g cukru
- 20 g soli
- 4 łyżki curry, mielonego
- 4 łyżeczki ziarengorczycy
- 2 łyżeczki ziaren pieprzu czarnego
- 6 liści laurowych, suszonych
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej ogórki, odstawić.
- Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć ½ odważonych ogórków. Używając popychacza, pokroić grubo1 min/obr. 4. Pokrojone ogórki przełożyć do dużej miski, odstawić.
- Umieścić ponownie tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć pozostałe odważone ogórki. Używając popychacza, pokroić grubo1 min/obr. 4. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego. Wszystkie pokrojone ogórki przełożyć do 6 wyparzonych słoików z pokrywką typu twist-off (440 ml każdy, patrz wskazówka), ciasno ułożyć, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę i ocet, dodać cukier, sól, curry, gorczycę, pieprz i liście laurowe, gotować9 min/100°C/obr. 1. Zalewę przelać do słoików tak, aby całkowicie zakryła ogórki (w razie potrzeby uzupełnić przegotowaną wodą). Słoiki natychmiast zakręcić i zapasteryzować (patrz wskazówka). Odstawić na min. 2 dni do zamarynowania. Ogórki w zalewie curry podawać jako dodatek do kanapek lub dań głównych.