Odwracane ciasto z gruszkami

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
353 kcal /
1481 kJ
Kalorie
5.6 gBiałko
42 gWęglowodany
18.7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Ciasto: 400
  • ggruszek obranych, bezgniazd nasiennych, przekrojonych na pół
  • 1 łyżeczkagoździków
  • 400 g wody
  • 150 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 150 g cukru trzcinowego plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 3 jajka
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½
  • łyżeczki cynamonu, mielonego
  • ½
  • łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
  • Sos waniliowy: 200
  • g mleka
  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 70 – 80 g cukru
  • 20 g cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 40 g cukru wanilinowego
  • 3 żółtka
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. W każdą połówkę gruszki wbić po 2-3 goździki, umieścić je w dolnej części przystawki Varoma, tak aby strona z wbitymi goździkami znajdowała się na spodzie, nałożyć pokrywę Varomy, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze16 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać cukier, wymieszać1 min/obr. 4.
  4. Dodać jajka i jogurt, wymieszać15 s/obr. 2.
  5. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i imbir, wymieszać10 s/obr. 4.
  6. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Tortownicę (Ø 24 cm) od zewnątrz owinąć folią aluminiową, aby dodatkowo ją uszczelnić. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia tak, aby papier pokrył dno i boki tortownicy na wysokość co najmniej 3 cm. Dno natłuścić masłem i oprószyć cukrem.
  7. Z ugotowanych gruszek usunąć goździki. Gruszki pokroić w 1 cm plastry i ułożyć je promieniście na dnie tortownicy (Ø 24 cm) tak, aby zachodziły na siebie. Następnie na gruszki przelać przygotowane wcześniej ciasto i za pomocą kopystki wyrównać powierzchnię.
  8. Piec 35-45 min (180°C). Ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić na ok. 30 min do ostudzenia. Następnie na tortownicę nałożyć paterę i jednym ruchem obrócić całość tak, aby ciasto znalazło się na paterze. Delikatnie zdjąć tortownicę i usunąć papier. Umyć naczynie miksujące.
  9. Do naczynia miksującego wlać mleko i śmietanę, dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka i mąkę, podgrzewać9 min/90°C/obr. 2. Sos przelać do innego naczynia, odstawić.
  10. Odwracane ciasto z gruszkami podawać z dodatkiem sosu waniliowego.
Przewijanie do góry