Odwracane ciasto z gruszkami
353 kcal /
1481 kJKalorie
1481 kJKalorie
5.6 gBiałko
42 gWęglowodany
18.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasto: 400
- ggruszek obranych, bezgniazd nasiennych, przekrojonych na pół
- 1 łyżeczkagoździków
- 400 g wody
- 150 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 150 g cukru trzcinowego plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 3 jajka
- 100 g jogurtu naturalnego
- 200 g mąki pszennej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- ½
- łyżeczki cynamonu, mielonego
- ½
- łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
- Sos waniliowy: 200
- g mleka
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 70 – 80 g cukru
- 20 g cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 40 g cukru wanilinowego
- 3 żółtka
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
👨🍳 Przygotowanie
- W każdą połówkę gruszki wbić po 2-3 goździki, umieścić je w dolnej części przystawki Varoma, tak aby strona z wbitymi goździkami znajdowała się na spodzie, nałożyć pokrywę Varomy, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze16 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać cukier, wymieszać1 min/obr. 4.
- Dodać jajka i jogurt, wymieszać15 s/obr. 2.
- Dodać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i imbir, wymieszać10 s/obr. 4.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Tortownicę (Ø 24 cm) od zewnątrz owinąć folią aluminiową, aby dodatkowo ją uszczelnić. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia tak, aby papier pokrył dno i boki tortownicy na wysokość co najmniej 3 cm. Dno natłuścić masłem i oprószyć cukrem.
- Z ugotowanych gruszek usunąć goździki. Gruszki pokroić w 1 cm plastry i ułożyć je promieniście na dnie tortownicy (Ø 24 cm) tak, aby zachodziły na siebie. Następnie na gruszki przelać przygotowane wcześniej ciasto i za pomocą kopystki wyrównać powierzchnię.
- Piec 35-45 min (180°C). Ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić na ok. 30 min do ostudzenia. Następnie na tortownicę nałożyć paterę i jednym ruchem obrócić całość tak, aby ciasto znalazło się na paterze. Delikatnie zdjąć tortownicę i usunąć papier. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać mleko i śmietanę, dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka i mąkę, podgrzewać9 min/90°C/obr. 2. Sos przelać do innego naczynia, odstawić.
- Odwracane ciasto z gruszkami podawać z dodatkiem sosu waniliowego.