Obieranie imbiru (z osłoną noża miksującego 2.0)

⏱️ 15 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
7.3 kcal /
30.4 kJ
Kalorie
0.2 gBiałko
1.6 gWęglowodany
0.1 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 600 g wody
  • 230 g korzenia imbiru, świeżego nieobranego, podzielonego na pojedyncze bulwiaste odcinki

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Założyć osłonę noża miksującego 2.0 z funkcją obierania(patrz wskazówka). Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać imbir, uruchomić Obieranie /4 min. Zawartość naczynia miksującego przecedzić przez koszyczek, przytrzymując kopystką osłonę noża miksującego 2.0, odstawić (patrz wskazówka).Zdjąć osłonę noża miksującego 2.0. Skórki wyrzucić, imbir opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć na papierowych ręcznikach. Za pomocą krawędzi łyżki zeskrobać pozostałe resztki skórek. Obranego imbiru używać do wybranych potraw (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry