Pomarańczowa babka piaskowa bezglutenowa
273 kcal /
1142.8 kJKalorie
1142.8 kJKalorie
2.2 gBiałko
38.2 gWęglowodany
12.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 10 g skórki z pomarańczy ekologicznej, bez białych błonek (albedo), pokrojonej na kawałki
- 5 jajek
- 200 g cukru
- 1 szczypta soli
- 200 g masła plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
- 280 g skrobi ziemniaczanej plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
- 25 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
- Lukier pomarańczowy: 150
- g cukru
- 30 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć skórkę z pomarańczy, rozdrobnić10 s/obr. 8. Skórkę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, ponownie rozdrobnić10 s/obr. 9. Rozdrobnioną skórkę przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć masło, roztopić3 min/70°C/obr. 2. Roztopione masło przelać do innego naczynia, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wbić jajka, dodać cukier i sól, podgrzewać6 min/37°C/obr. 4. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 160°C. Natłuścić i oprószyć skrobią formę do babki z kominem (Ø 22-24 cm), nadmiar skrobi strząsnąć, odstawić. Ubijać6 min/obr. 4.Zdjąć motylek.
- Do naczynia miksującego dodać rozdrobnioną skórkę z pomarańczy, skrobię, proszek do pieczenia i sok z pomarańczy, wymieszać15 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać roztopione masło, wymieszać10 s/obr. 4. Ciasto przelać do przygotowanej formy.
- Piec 30 min (160°C), następnie podwyższyć temp. do 170°C, piec 10-15 min (170°C) lub do czasu, aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy. Babkę pozostawić w formie na ok. 15 min do ostygnięcia, następnie przełożyć na kratkę do studzenia. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić20 s/obr. 10. Cukier puder zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać sok z pomarańczy, wymieszać20 s/obr. 5. Lukrem polać babkę. Pomarańczową babkę piaskową bezglutenową podawać jako deser.