Pomarańczowe ciasto choinka
274.6 kcal /
1149.1 kJKalorie
1149.1 kJKalorie
4 gBiałko
47.8 gWęglowodany
8.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasto pomarańczowe: 60
- g oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 60 g masła miękkiego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 100 g cukru
- 130 – 150 g pomarańczy ekologicznej, nieobranej, pokrojonej na kawałki, bez pestek
- 2 jajka
- 85 g jogurtu naturalnego
- 165 g mąki pszennej
- 1 ½
- łyżeczki proszku do pieczenia
- ½
- łyżeczki cynamonu, mielonego
- 1 szczypta soli
- Lukier: 160
- g cukru
- 1 białko
- 3 – 4 krople soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 – 3 krople barwnika spożywczego, zielonego
- perełki cukrowe, kolorowe do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Silikonową formę w kształcie choinki 3D natłuścić olejem lub masłem, odstawić.
- Do naczynia miksującego wsypać cukier, dodać pomarańczę i jajka, podgrzewać3 min/37°C/obr. 5.
- Dodać olej i jogurt, wymieszać5 s/obr. 4.
- Dodać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól, wymieszać15 s/obr. 3. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Piec ok. 40 min (180°C) lub do momentu, aż drewniany patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia w formie na ok. 30 min, następnie odstawić do zamrażalnika na ok. 12 godz. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Zamrożone ciasto ostrożnie wyjąć z formy, odstawić w temp. pokojowej do rozmrożenia (min. 2 godz.).
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić20 s/obr. 10.
- Dodać białko, sok z cytryny i barwnik, zmiksować20 s/obr. 6. Ciasto posmarować lukrem za pomocą pędzelka, udekorować perełkami cukrowymi. Pomarańczowe ciasto choinka podawać jako deser.