Przekładane ciasto marchewkowe z orzechami
517.4 kcal /
2164.7 kJKalorie
2164.7 kJKalorie
7.7 gBiałko
39 gWęglowodany
38.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasto marchewkowe: 150
- g orzechów włoskich, łuskanych
- 300 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 200 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 130 g oleju
- 250 g mąki tortowej
- 50 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 4 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ½
- łyżeczki soli
- 2 łyżeczki korzennej przyprawy do piernika, wykonanej w TM
- 2 łyżeczki korzennej przyprawy do piernika
- Krem z białą czekoladą: 160
- g białej czekolady pokrojonej na kawałki
- 100 g masła pokrojonego na kawałki
- 500 – 600 g serka kremowego śmietankowego, w temp. pokojowej, podzielonego na kawałki
- 20 – 40 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
- 30 – 60 g cukru pudru
- 16 orzechów włoskich, łuskanych, połówek do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Dno tortownicy (Ø 24 cm) wyłożyć odpowiednio dociętym krążkiem papieru do pieczenia, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić5 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Marchewkę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać cukier, olej, mąkę, sok z cytryny, jajka, ekstrakt waniliowy, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i przyprawę korzenną, wymieszać30 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać rozdrobnione orzechy, wymieszać15 s//obr. 4. W razie potrzeby przemieszać kopystką. Ciasto przełożyć równomiernie do przygotowanej tortownicy. Piec 50-60 min (180°C) lub do momentu, aż drewniany patyczek włożony w ciasto będzie suchy. Upieczone ciasto odstawić w formie do ostudzenia na ok. 10 min, następnie wyjąć z formy i odstawić na kratkę do całkowitego ostudzenia. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć czekoladę i masło, rozdrobnić5 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, roztopić4 min/50°C/obr. 3. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, roztopić kolejne30 s – 1 min/obr. 2.
- Dodać serek kremowy, sok pomarańczowy i cukier puder, wymieszać30 s/obr. 3. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać ponownie30 s/obr. 4.
- Ciasto marchewkowe przekroić wzdłuż, aby uzyskać 3 równe blaty. Na środek patery nałożyć 1 łyżkę kremu, ułożyć pierwszy blat, następnie na ciasto nałożyć obręcz tortownicy. Na blat nałożyć 3-4 czubate łyżki kremu, rozsmarować. Czynności powtarzać z pozostałymi blatami i kremem. Zdjąć obręcz tortownicy. Pozostały krem rozsmarować na ostatnim blacie i opcjonalnie na bokach ciasta. Odstawić do lodówki na min. 30 min przed podaniem. Przekładane ciasto marchewkowe z orzechami udekorować orzechami i podawać jako deser.