Piernik staropolski cz. I
358.6 kcal /
1500.4 kJKalorie
1500.4 kJKalorie
6 gBiałko
61 gWęglowodany
11.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 50 g migdałów, blanszowanych
- 50 g śliwek suszonych, bez pestek pokrojonych na kawałki
- 50 g rodzynek
- 90 g mleka
- 1 ½
- łyżeczki sody oczyszczonej
- 250 g miodu płynnego
- 125 g masła pokrojonego na kawałki
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
- ½
- łyżeczkigoździków, mielonych
- ½
- łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¼
- łyżeczkigałki muszkatołowej, mielonej
- 1 szczypta soli
- 500 g mąki pszennej
- 1 jajko
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć migdały, rozdrobnić1 s/obr. 7. Przesypać do miski, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z rozdrobnionymi migdałami, odważyć do niej śliwki i rodzynki, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek, odważyć do niego mleko, dodać sodę, wymieszać łyżeczką, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać miód, dodać masło i cukier, podgrzewać10 min/90°C/obr. 1.
- Dodać cynamon, goździki, imbir, pieprz, gałkę muszkatołową, sól i mąkę, wymieszać15 s/obr. 3.
- Dodać mleko wymieszane z sodą i jajko, wyrobić Ciasto /3 min. Powstałe ciasto przełożyć do dużej miski (ceramicznej lub szklanej).
- Do miski, w której znajduje się ciasto dodać rozdrobnione wcześniej migdały i odważone suszone owoce, całość wymieszać kopystką.
- Miskę przykryć ściereczką kuchenną i obwiązać sznurkiem lub bawełnianą nicią, odstawić do lodówki lub w inne chłodne miejsce na 2-6 tygodni. Po okresie leżakowania kontynuować wykonanie ciasta według przepisu „Piernik staropolski cz. II”.