Placki z masy migdałowej po produkcji domowego napoju migdałowego
117 kcal /
491 kJKalorie
491 kJKalorie
4 gBiałko
8 gWęglowodany
9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Napój migdałowy: 150
- g migdałów, blanszowanych
- 1000 g wody mineralnej, niegazowanej
- Placki: 30
- g napoju migdałowego
- 30 g mleka wody
- 2 jajka
- 120 g banana, dojrzałego pokrojonego na kawałki
- 60 g mąki pszennej
- ½
- łyżeczki proszku do pieczenia
- olej rzepakowy do smażenia
- owoce jagodowe, świeże do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć migdały, zmielić10 s/obr. 10. Migdały zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać wodę, zmiksować1 min/obr. 10.
- Dolną część przystawki Varoma wyłożyć tkaniną tetrową lub podwójnie złożoną warstwą gazy (ok. 50 x 50 cm) i wstawić do miski. Zawartość naczynia miksującego przelać przez tkaninę i dokładnie odcisnąć. Pozostałą w tkaninie masę migdałową zachować do wykonania przepisu. Odlać 30 g napoju migdałowego, pozostałą część przelać do butelki, odstawić do lodówki.
- Do naczynia miksującego wlać 30 g napoju migdałowego, dodać jajka, banan, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać15 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać masę migdałową, wymieszać10 s//obr. 3. Przełożyć do miski.
- Na nieprzywierającej patelni rozgrzać olej na średniej mocy palnika. Łyżką nakładać porcje ciasta, tworząc niewielkie placki Ø 6 cm. Smażyć ok. 2 min z każdej strony. Usmażone placki odkładać na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu udekorowane owocami
