Piernik staropolski cz. II

⏱️ 90 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
588 kcal /
2464 kJ
Kalorie
8.8 gBiałko
78 gWęglowodany
27.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 1200 g ciasta piernikowego z przepisu „Piernik staropolski cz. I”
  • 200 – 230 g powideł śliwkowych
  • 420 – 440 g masy marcepanowej
  • 250 ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao pokrojonej na kawałki
  • 80 g masła pokrojonego na kawałki

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 175°C. Trzy formy do pieczenia (30 x 12 x 10 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej 400 g ciasta na piernik, ciasto wyjąć z miski, odstawić. Odważyć kolejne 400 g ciasta na piernik, ciasto wyjąć z miski, odstawić, odważyć kolejne 400 g ciasta na piernik, ciasto wyjąć z miski, odstawić. Każdą z części ciasta rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Rozwałkowanym ciastem wyłożyć przygotowane wcześniej formy.
  3. Piec 20-25 min (175°C). Po upieczeniu ciasto wyjąć z foremek razem z papierem do pieczenia, ułożyć na kratce, odstawić do ostudzenia na ok. 30 min.
  4. Do naczynia miksującego włożyć powidła śliwkowe, gotować2 min/95°C/obr. 1.
  5. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej masę marcepanową. Następnie podzielić ją na dwie części. Każdą rozwałkować do rozmiaru piernika, odstawić.
  6. Na 1 piernik wyłożyć ½ ilości ciepłych powideł śliwkowych i 1 część rozwałkowanej masy marcepanowej. Na niej ułożyć 2 piernik, wyłożyć pozostałą ilość ciepłych powideł i 2 część rozwałkowanej masy marcepanowej. Przykryć 3 piernikiem, całość owinąć arkuszem papieru do pieczenia i czystą ściereczką kuchenną, lekko docisnąć, odstawić do skruszenia na 3-4 dni. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  7. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić10 s/obr. 8. Rozdrobnioną czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  8. Dodać masło, roztopić3 min 30 s/70°C/obr. 1. Powstałą polewę czekoladową stopniowo wykładać na piernik i rozsmarowywać na wierzchu oraz bokach piernika, odstawić do lodówki na 30 min, aby czekolada zastygła.
  9. Piernik staropolski podawać jako deser.
Przewijanie do góry