Piernik staropolski cz. II
588 kcal /
2464 kJKalorie
2464 kJKalorie
8.8 gBiałko
78 gWęglowodany
27.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1200 g ciasta piernikowego z przepisu „Piernik staropolski cz. I”
- 200 – 230 g powideł śliwkowych
- 420 – 440 g masy marcepanowej
- 250 ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao pokrojonej na kawałki
- 80 g masła pokrojonego na kawałki
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 175°C. Trzy formy do pieczenia (30 x 12 x 10 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej 400 g ciasta na piernik, ciasto wyjąć z miski, odstawić. Odważyć kolejne 400 g ciasta na piernik, ciasto wyjąć z miski, odstawić, odważyć kolejne 400 g ciasta na piernik, ciasto wyjąć z miski, odstawić. Każdą z części ciasta rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Rozwałkowanym ciastem wyłożyć przygotowane wcześniej formy.
- Piec 20-25 min (175°C). Po upieczeniu ciasto wyjąć z foremek razem z papierem do pieczenia, ułożyć na kratce, odstawić do ostudzenia na ok. 30 min.
- Do naczynia miksującego włożyć powidła śliwkowe, gotować2 min/95°C/obr. 1.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej masę marcepanową. Następnie podzielić ją na dwie części. Każdą rozwałkować do rozmiaru piernika, odstawić.
- Na 1 piernik wyłożyć ½ ilości ciepłych powideł śliwkowych i 1 część rozwałkowanej masy marcepanowej. Na niej ułożyć 2 piernik, wyłożyć pozostałą ilość ciepłych powideł i 2 część rozwałkowanej masy marcepanowej. Przykryć 3 piernikiem, całość owinąć arkuszem papieru do pieczenia i czystą ściereczką kuchenną, lekko docisnąć, odstawić do skruszenia na 3-4 dni. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić10 s/obr. 8. Rozdrobnioną czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać masło, roztopić3 min 30 s/70°C/obr. 1. Powstałą polewę czekoladową stopniowo wykładać na piernik i rozsmarowywać na wierzchu oraz bokach piernika, odstawić do lodówki na 30 min, aby czekolada zastygła.
- Piernik staropolski podawać jako deser.