Piegusek na białkach

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
151 kcal /
631.9 kJ
Kalorie
3.2 gBiałko
19.3 gWęglowodany
7.1 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 120 g masła pokrojonego na kawałki
  • 120 g jabłek bezgniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
  • 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 7 białek (ok. 240g)
  • 1 szczypta soli
  • 120 g cukru
  • 240 g mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 100 g maku
  • cukier puder do oprószenia

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę keksową (dł. 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć masło, roztopić3 min/60°C/obr. 1. Przelać do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć jabłka, dodać sok z cytryny, rozdrobnić4 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  4. Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać sól i cukier, ubijać6 min/obr. 3.5.
  5. Dodać wokół motylka roztopione masło, mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i mak, wymieszać5 s/obr. 3(patrz wskazówka).Zdjąć motylek.
  6. Dodać rozdrobnione jabłka, dokładnie i ostrożnie wymieszać kopystką. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Piec ok. 45 min (180°C) lub do momentu, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Pieguska na białkach podawać po ostudzeniu, oprószonego cukrem pudrem.
Przewijanie do góry