Naleśniki zapiekane z kurkami i ricottą

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
3729.9 kcal /
15616.3 kJ
Kalorie
113.3 gBiałko
248.8 gWęglowodany
218.4 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 250 g mleka
  • 250 g wody
  • 250 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 ¼
  • łyżeczki soli
  • 20 g oleju
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 20 g masła plus dodatkowa ilość do smażenia
  • 500 g kurek, świeżych pokrojonych na kawałki
  • 50 g białego wina, wytrawnego
  • 400 g sera ricotta podzielonego na kawałki
  • ½ – 1
  • łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 160 g seragorgonzola, łagodnego podzielonego na kawałki

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać mleko i wodę, dodać mąkę, jajka, ¼ łyżeczki soli i olej, zmiksować15 s/obr. 6. Ciasto przelać do innego naczynia, odstawić na co najmniej 20 min. Umyć naczynie miksujące.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać masło i kurki, dusić bez założonej miarki7 min/120°C//obr. .
  4. Dodać wino, dusić bez założonej miarki5 min/120°C//obr. .
  5. Dodać ricottę, pozostałą 1 łyżeczkę soli i pieprz, wymieszać15 s//obr. 2. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  6. Do naczynia miksującego wlać śmietanę, dodać gorgonzolę, gotować bez założonej miarki5 min/100°C/obr. 2, odstawić.
  7. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
  8. Rozgrzać nieprzywierającą patelnię i natłuścić ją masłem. Ciasto na naleśniki wlewać chochelką porcjami na patelnię i obracać nią tak, aby ciasto całkowicie pokryło dno. Smażyć na średniej mocy palnika ok. 1 min. Gdy ciasto się zetnie, delikatnie obrócić naleśnik na drugą stronę i smażyć kolejne 30 s. W ten sam sposób usmażyć pozostałe naleśniki.
  9. Na każdy naleśnik nakładać po 2-3 łyżki farszu z ricotty i kurek, składać na pół, a następnie ponownie na pół, tworząc trójkąt. Naleśniki ułożyć w żaroodpornym naczyniu, polać przygotowanym wcześniej sosem z gorgonzoli.
  10. Piec 20 min (200°C).
  11. Naleśniki zapiekane z kurkami i ricottą podawać bezpośrednio po przygotowaniu jako danie główne.
Przewijanie do góry