Pasta kanapkowa z bobu
196.4 kcal /
821.8 kJKalorie
821.8 kJKalorie
10 gBiałko
18.4 gWęglowodany
11.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 500 g wody
- 500 g bobu, świeżego
- 500 g bobu, mrożonego uprzednio rozmrożonego
- 2 ząbki czosnku
- 80 g twarogu, półtłustego podzielonego na kawałki
- ½
- pęczka koperku, świeżego plus dodatkowa ilość posiekanego koperku do dekoracji
- 25 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 15 g miodu
- 45 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do skropienia
- 10 g płatków drożdżowych (patrz wskazówka)
- ¼
- łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do smaku
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do smaku
- ser feta pokrojony na kawałki, do dekoracji (ok. 100g)
- pieczywo do podania
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę. Włożyć koszyczek, odważyć do niego bób, gotować na parze15-20 min/Varoma/obr. 1. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić na ok. 10 min. Przestudzony bób obrać z łupin. 2 łyżki bobu odłożyć do dekoracji. Opróżnić i opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć obrany bób, czosnek, twaróg i koperek, dodać sok z cytryny, miód, oliwę, płatki drożdżowe, sól i pieprz, zmiksować10 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować ponownie10 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować ponownie10 s/obr. 7. Doprawić do smaku. Pastę kanapkową z bobu udekorować koperkiem, odłożonym bobem, serem feta, skropić oliwą i podawać jako dodatek do pieczywa.