Pasta kanapkowa z bobu

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
196.4 kcal /
821.8 kJ
Kalorie
10 gBiałko
18.4 gWęglowodany
11.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 500 g wody
  • 500 g bobu, świeżego
  • 500 g bobu, mrożonego uprzednio rozmrożonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 80 g twarogu, półtłustego podzielonego na kawałki
  • ½
  • pęczka koperku, świeżego plus dodatkowa ilość posiekanego koperku do dekoracji
  • 25 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 15 g miodu
  • 45 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do skropienia
  • 10 g płatków drożdżowych (patrz wskazówka)
  • ¼
  • łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do smaku
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do smaku
  • ser feta pokrojony na kawałki, do dekoracji (ok. 100g)
  • pieczywo do podania

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę. Włożyć koszyczek, odważyć do niego bób, gotować na parze15-20 min/Varoma/obr. 1. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić na ok. 10 min. Przestudzony bób obrać z łupin. 2 łyżki bobu odłożyć do dekoracji. Opróżnić i opłukać naczynie miksujące.
  2. Do naczynia miksującego włożyć obrany bób, czosnek, twaróg i koperek, dodać sok z cytryny, miód, oliwę, płatki drożdżowe, sól i pieprz, zmiksować10 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować ponownie10 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować ponownie10 s/obr. 7. Doprawić do smaku. Pastę kanapkową z bobu udekorować koperkiem, odłożonym bobem, serem feta, skropić oliwą i podawać jako dodatek do pieczywa.
Przewijanie do góry