
Naleśniki w paski
208 kcal /
874 kJKalorie
874 kJKalorie
6 gBiałko
35 gWęglowodany
5.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 65 g cukru
- ½
- łyżki cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 250 g mleka
- 250 g wody mineralnej,gazowanej
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 1 czubata łyżka kakao naturalnego, niesłodzonego w proszku
- masło ilość do natłuszczenia patelni
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę, cukier i cukier waniliowy, dodać mleko, wodę mineralną, jajka i olej, zmiksować15 s/obr. 6. Przelać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać 230 g powstałego ciasta na naleśniki, dodać kakao, zmiksować10 s/obr. 6. Ciasto kakaowe przelać do innego naczynia. Oba rodzaje ciasta odstawić na ok. 30 min.
- Rozgrzać nieprzywierającą patelnię i natłuścić ją niewielką ilością masła. Ciasto jasne wlewać chochelką porcjami na patelnię i obracać patelnią tak, aby ciasto całkowicie pokryło dno. Smażyć ok. 1 min na średnim ogniu i gdy ciasto delikatnie się zetnie, za pomocą łyżeczki nakładać na naleśnik ciasto kakaowe, tworząc spiralne wzory. Przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze ok. 30 s, następnie przełożyć na talerz. W ten sam sposób usmażyć pozostałe naleśniki.
- Naleśniki w paski podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami np. dżemem, owocami lub słodkim twarożkiem.