Nachos zapiekane z warzywami i serem
368.1 kcal /
1540 kJKalorie
1540 kJKalorie
11.6 gBiałko
49.9 gWęglowodany
15 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 60 – 100 g sera cheddar pokrojonego na kawałki
- Nachos: 100
- g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 100 g mąki kukurydzianej
- 80 g wody
- 40 g oleju
- ½
- łyżeczki soli
- 2 łyżki przyprawy kuchni meksykańskiej
- Zapiekane warzywa: 10 – 20
- g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 1 cebula (80-100g), przekrojona na pół
- 1 – 2 ząbki czosnku
- 10 g oliwy z oliwek
- 230 – 250 g papryk, różnokolorowych (np. czerwonej i żółtej), bezgniazd nasiennych, pokrojonych w paski 0,5 x 3 cm
- ½ – 1
- łyżeczka chili, mielonego
- 1 łyżeczka przyprawy kuchni meksykańskiej
- 200 g pomidorów dojrzałych, pokrojonych na 2 cm kawałki
- 200 g krojonych pomidorów, z puszki
- 285 g kukurydzy, konserwowej (1 puszka), odsączonej z zalewy
- 250 g czerwonej fasoli Kidney, z puszki (1 puszka), odsączonej z zalewy
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 łyżki śmietany, min. 30% tłuszczu (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić6 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę pszenną i mąkę kukurydzianą, dodać wodę, olej i sól, wyrobić Ciasto /2 min. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, bardzo cienko rozwałkować (grubość 1 mm) i równomiernie oprószyć przyprawą kuchni meksykańskiej. Za pomocą ostrego noża lub radełka pokroić ciasto na paski (szer. 5-6 cm), a następnie na trójkąty. Nachos ostrożnie przełożyć na przygotowane blachy. Piec 8-10 min (180°C), jedna blacha po drugiej. Upieczone nachos przełożyć na kratkę do studzenia (patrz wskazówka). Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić2 min/120°C/obr. .
- Dodać paprykę i chili, gotować15 min/100°C//obr. .
- Dodać pomidory, kukurydzę i fasolę, gotować bez założonej miarki7 min/100°C//obr. . W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
- Do naczynia miksującego dodać rozdrobnioną wcześniej natkę pietruszki, pieprz i śmietanę, wymieszać kopystką, odstawić.
- ⅓ nachos grubo pokruszyć i ułożyć na dnie naczynia do zapiekania, posypać połową rozdrobnionego sera, następnie równomiernie rozłożyć mieszankę warzywną. Na wierzchu ułożyć pionowo pozostałe nachos i posypać pozostałym serem. Piec ok. 10 min (180°C) lub do momentu, aż ser się roztopi. Nachos zapiekane z warzywami i serem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.