
Pikantne zielone curry z pieczonym ryżem
572.3 kcal /
2396 kJKalorie
2396 kJKalorie
11 gBiałko
77.8 gWęglowodany
27 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Pieczony ryż z trawą cytrynową i tajska zielona pasta curry: 40
- g cebuli szalotki przekrojonej na pół
- 20 g zielonej papryczki chili, świeżej bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
- 15 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
- 2 ząbki czosnku
- skórka otarta z ½ limonki ekologicznej, bez białych błonek
- 5 g korzeniagalangalu, świeżego pokrojonego na 2 mm plastry
- (opcjonalnie)
- ½
- łyżeczki korzeniagalangalu suszonego
- (opcjonalnie)
- 10 g liści kolendry, świeżych
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
- 1 łyżeczka kolendry, mielonej
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 2 łodyżki trawy cytrynowej, świeżej
- 15 liści bazylii tajskiej, świeżej
- 50 g oliwy z oliwek
- sok z ½ limonki, świeżo wyciśnięty
- 1 ½
- łyżeczki soli
- 200 g ryżu basmati
- 450 g wody
- Curry: 20
- g oleju
- 250 g bakłażana pokrojonego w 2-3 cm kostkę
- 400 g mleczka kokosowego
- 300 g wody
- 200 g batatów pokrojonych na 1-2 cm kawałki
- 1 łyżka cukru palmowego
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- ½
- łyżeczki pieprzu białego, mielonego
- 3 liście limonki Kaffir, świeże
- liście limonki Kaffir, suszone
- ½
- łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- ½
- kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszonej
- 100 g różyczek brokułu przekrojonych na pół
- 1 łyżka oleju kokosowego płynnego (patrz wskazówka)
- 1 łyżka miodu
- ½
- łyżeczki soli
- 1 cebula dymka tylko biała część, pokrojona w 0,5 cm plastry
- 80 ggroszku cukrowego, świeżego, w strączkach
- 80 g minikolb kukurydzy, konserwowych
- 1 łyżka sosu rybnego (opcjonalnie)
- 3 gałązki kolendry, świeżej tylko liście, do dekoracji
- bazylia tajska, świeża tylko liście, do dekoracji
- 1 – 2 limonki pokrojone w ósemki, do podania
- 1 zielona papryczka chili, świeża pokrojona w 5 mm plastry, do podania (patrz wskazówka)
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę, chili, imbir, czosnek, skórkę z limonki i galangal, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać kolendrę świeżą, kmin rzymski, kolendrę mieloną, 1 łodyżkę trawy cytrynowej, pokrojonej w 5 mm plastry, bazylię tajską, oliwę, sok z limonki i 1 łyżeczkę soli, rozdrobnić10 s/obr. 9. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie10 s/obr. 9. Przełożyć do miseczki, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić formę do pieczenia (20 x 20 cm). Odważyć do niej ryż i wodę, dodać pozostałą ½ łyżeczki soli i 1 łodyżkę trawy cytrynowej, przekrojonej wzdłuż na pół. Dokładnie wymieszać kopystką. Przykryć folią aluminiową. Piec 40-45 min (180°C). W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
- Do naczynia miksującego wlać olej, dodać bakłażan, rumienić Wysokie Temp. . Przełożyć do innego naczynia, odstawić (patrz wskazówka).
- Do naczynia miksującego wlać 100 g mleczka kokosowego i przygotowaną wcześniej tajską zieloną pastę curry, dusić3 min/120°C/obr. 1, następnie zmiksować10 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać pozostałe 300 g mleczka kokosowego, wodę, bataty, cukier, liście limonki Kaffir, pieprz i koncentrat bulionu warzywnego. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej brokuły, gotować na parze15 min/Varoma//obr. . W tym czasie wyjąć ryż z piekarnika, odstawić. Rozgrzać piekarnik do temp. 250°C. Zdjąć przystawkę Varoma, ugotowane na parze brokuły przełożyć do naczynia do serwowania, odstawić.
- W miseczce wymieszać olej kokosowy, miód, sól i cebulę dymkę. Z formy do pieczenia usunąć folię aluminiową, wyrzucić trawę cytrynową. Na powierzchnię ryżu nałożyć mieszankę z miseczki. Piec 5-10 min (250°C) lub do momentu, aż ryż stanie się złotobrązowy i chrupiący.
- Do naczynia miksującego dodać zrumieniony bakłażan, groszek cukrowy, kukurydzę i sos rybny, gotować2-4 min/100°C//obr. 1.
- Curry przełożyć do naczynia z brokułem, dokładnie wymieszać kopystką. Pikantne zielone curry z pieczonym ryżem podawać bezpośrednio po przygotowaniu udekorowane świeżą kolendrą, bazylią tajską, papryczką chili i limonką.