
Orzechowe gryczotto z tymiankiem
567.7 kcal /
2376.8 kJKalorie
2376.8 kJKalorie
18 gBiałko
57.9 gWęglowodany
32.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 300 g kaszygryczanej, niepalonej
- 650 g wody
- 20 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 80 g orzechów włoskich, łuskanych
- 20 g orzechów laskowych
- 5 g tymianku, świeżego
- 40 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 2 ząbki czosnku
- 40 g cebuli
- 30 g masła
- ½
- łyżeczki soli
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego kaszę, opłukać pod bieżącą wodą, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej wodę i oliwę, dodać koncentrat bulionu warzywnego, wymieszać, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzechy włoskie i orzechy laskowe, rozdrobnić1 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć tymianek, rozdrobnić3 s/obr. 8.
- Dodać parmezan, rozdrobnić7 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek i cebulę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać masło, dusić bez założonej miarki3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać opłukaną kaszę i sól, dokładnie przemieszać kopystką, dusić2 min/120°C//obr. 1.
- Dodać przygotowany wcześniej bulion, dokładnie przemieszać kopystką, gotować10 min/100°C//obr.1.
- Dodać rozdrobnione orzechy, dokładnie przemieszać kopystką, gotować8 min/100°C//obr. 2.
- Dodać parmezan rozdrobniony z tymiankiem, dokładnie przemieszać kopystką, wymieszać30 s/obr. 2. Sprawdzić konsystencję, jeśli kasza jest jeszcze lekko twarda, należy pozostawić gryczotto w naczyniu miksującym na ok. 15 min przed podaniem. Orzechowe gryczotto z tymiankiem podawać na ciepło jako danie główne.