
Muffinki z czekoladą
324 kcal /
1356 kJKalorie
1356 kJKalorie
5 gBiałko
40 gWęglowodany
16 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 150 g masła pokrojonego na kawałki
- 100 ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao pokrojonej na kawałki
- 2 jajka
- 200 g cukru
- 300 g mąki pszennej
- 1 szczypta soli
- 300 g mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (10g)
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę do muffinek (na 12 szt.) natłuścić, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić6-10 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać jajka, cukier, mąkę, sól, mleko i proszek do pieczenia, wymieszać30 s//obr. 4.
- Dodać rozdrobnioną czekoladę, wymieszać15 s//obr. 4. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy na muffinki. Piec 30 min (180°C) lub do uzyskania złocistobrązowego koloru. Odstawić muffinki do wystygnięcia na 10 min przed wyjęciem z formy. Muffinki z czekoladą podawać na ciepło lub po ostudzeniu.